Antena Meniu Search
x

Ar fi împlinit 84 ani! Lucruri puţin ştiute despre Sergiu Nicolaescu

A realizat primul film din România în apă, era pasionat de scufundări şi a fost unul dintre cei mai buni regizori! Astăzi, ar fi împlinit 84 ani

S-a născut pe 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu şi a fost regizor, scenarist, actor şi politician român. A devenit cunoscut prin mega-producții istorice ca Dacii (1966) și Mihai Viteazul (1970), precum și pentru seria de filme polițiste centrate în jurul personajului fictiv Comisarul Moldovan. Nicolaescu a interpretat de asemenea rolul ilegalistului comunist Andrei în serialul de propagandă Pistruiatul (1973).

Odată cu moartea scriitorului din 3 ianuarie 2013, o serie de dezvăluiri şi aduceri aminte au avut loc.

S-a născut într-o familie de aromâni. A fost după mamă, Sevastița Cambrea, nepotul comisarului de poliție Gheorghe Cambrea, care a fost arestat de regimul comunist în 1952 și condamnat la 15 ani închisoare la Făgăraș, devenind mai târziu modelul pentru personajul căpitanul Moldovan.

A absolvit Universitatea Politehnică București ca inginer mecanic. "Am absolvit facultatea şi am intrat la uzină, la fel ca toţi colegii mei. Pe vremea aceea nici nu ştiam că există o cinematografie românească! Nu pot spune că nu am văzut filme româneşti sau că eram dezinteresat total de această artă".

"Am început în cinematografe, ca inginer, cunoscând mai întâi partea tehnică a acestei arte, apoi ca operator la filmări combinate sau la filmări speciale, am continuat ca scenarist de scurt metraje, am scris scenarii de lun metraj, singur sau în colaborare, am fost regizor, actor, interpret al rolurilor pe care mi le-am scris sau le-au scris alţii", spunea maestrul într-un interviu.

A fost ofiţer de marină.

A ajuns şofer într-un lagăr de evrei. "Aveam 13 ani, dar conduceam foarte bine orice maşină. Şi, din trei, am făcut opt şi am luat permis de conducere. La 13 ani am avut permis de conducere. Pe vremea aceea, vacanţa şcolară dura nouă luni. Iar ziua de învăţătura era de trei ore. Pentru că era război, iar liceele au fost confiscate ca să se facă spitale. Şi atunci, eram foarte liberi, imens de liberi. Cine şi-a gestionat bine această libertate a avut o copilărie fantastică".

A regretat enorm că nu a avut copii. În 2002, Nicolaescu spunea: "Pentru mine n-a existat altceva în viaţă decât filmul. Am reuşit în film, n-am reuşit în viaţa personală. Mi-ar fi plăcut să am cinci-şase copii, mă rog... n-am avut... Am o mare admiraţie fata de familiile care au făcut şi au crescut copii".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Ar fi împlinit 84 ani! Lucruri puţin ştiute despre Sergiu Nicolaescu