Antena Meniu Search
x

Arafat, despre relaxarea restricţiilor în Bucureşti: "Nu e corect să spunem că ne relaxăm"

Raed Arafat a declarat că nu poate fi vorba despre o relaxare a restricţiilor, ci doar de reluarea unor activităţi, în Bucureşti. Şeful DSU precizează că măsura poate fi inversată imediat, dacă începe să crească din nou incidenţa.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 22.01.2021, 17:05

Raed Arafat a precizat că măsurile de protecţie rămân în vigoare în Capitală şi nu e corect să se spună că se relaxează măsurile - Mediafax Foto / Ovidiu Matiu via Hepta

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a reacţionat după anunţul prefectului Capitalei, de relaxare a unor restricţii în Bucureşti.

Arafat: "Nu este o relaxare!"

Raed Arafat: "Decizia în baza procedurii şi în baza hotărârii este de a relua unele activităţi, nici nu aş zice că ne relaxăm, nu e corect să spunem că ne relaxăm, e un cuvânt pe care îl folosim toţi, dar noi trebuie să înţelegem că se reiau unele activităţi. La restaurante în interior cu 30 la sută capacitate ceea ce înseamnă că HoReCa trebuie să arate acum şi să fie responsabilizată să respecte aceste reguli, 30 la sută, nu 50, nu 40, 30 la sută, una din trei mese. Cinematografele, teatrele cu 30 la sută, sălile de jocuri de noroc în interior cu 30 la sută până la orele 21. Rămân botezuri, nunţi interzise, astea nu se permit, nici nu intrăm în această discuţie. Numai de luat masa şi într-un număr limitat"

Inversarea măsurii anunţate de prefectul Capitalei este oricând posibilă, a precizat Arafat, care a spus că populaţia trebuie să poarte în continuare mască, să respecte distanţarea şi regulile în vigoare.

Masca, distanţarea şi respectarea regulilor, în continuare obligatorii

Raed Arafat: "Dacă se va observa că începe o creştere şi începe din nou să crească incidenţa în Bucureşti, această măsura poate fi inversată şi închis totul din nou. Comitetul, aşa cum astăzi a relaxat, poate peste câteva zile din nou să închidă, dacă vede că incidenţa creşte din nou”, a transmis Arafat. Important este ca populaţia să înţeleagă cât de importantă este respectarea regulilor. Şi cu tulpina nouă şi cu tulpina veche, măsurile de protecţie sunt la fel: masca, distanţare şi mobilitate cât mai redusă. Dacă respectăm aceste reguli, reuşim probabil să nu permitem tulpinei noi să se răspândească cum s-a răspândit în alte zone şi vedem impactul ei. Dacă se va întâmpla să vedem că situaţia nu mai este controlabilă cu aceste incidenţe care au fost stabilite anul trecut, clar că poate să se vină cu reguli, cu noi incidenţe, cu noi propuneri, să se discute la nivelul CNSU-ului, la nivelul Guvernului şi să facă obiectul unei modificări a hotărârii de Guvern dacă va fi necesar acest lucru".

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis măsuri de relaxare începând de luni, 25 ianuarie. Anunţul a fost făcut de prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu.

Ce activităţi suspendate se reiau în Bucureşti

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei a anunţat că în Municipiul București s-a înregistrat vineri o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori.

"Este a treia zi consecutivă în care incidența este sub 3 la mie, fapt pentru care din punct de vedere legal a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, să analizăm situația și să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 4 abțineri s-a hotărât ca începând de luni, 25 ianuarie, de la ora 00.00, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment”, a declarat Berbeceanu. Măsurile de relaxare vizează domeniul HoReCa, restaurantele, barurile, cafenelele vor funcționa în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturopr normelor stabilite prin lege. De asemenea, s-a hotărât ca în domeniul sălilor de spectaol, teatrelor, cinematografelor să fie permis accesul publicului în limita a 30% din capacitate. În ceea ce privește operatorii licențiați în domeniul jocurilor de noroc, li se permite funcționarea cu publicul, de asemenea, în limita capacității de 30% și tot în intervalul orar 6.00-21.00. Recomandăm cetățenilor prudență", a spus Berbeceanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Arafat, despre relaxarea restricţiilor în Bucureşti: "Nu e corect să spunem că ne relaxăm"