Video Arborii din Capitală stau să cadă la prima furtună. Unde s-au blocat solicitările pentru defrişarea copacilor periculoși
A venit primăvara de două luni, copacii au înflorit în Bucureşti, însă nimeni nu i-a îngrijit. Primăria Capitalei nu semnează solicitările de toaletare a arborilor periculoşi, acuză directorii ADP-urilor care au în aşteptare cereri vechi de trei ani. Între timp, mii de arbori din Capitală ar putea să cadă pe trecători sau să producă pagube serioase.
Arborii Capitalei stau să cadă la prima furtună. Unii nu au mai fost toaletaţi din 2020, în timp ce alţii ar fi trebuit să fie tăiaţi de acum 2 ani. În Cişmigiu, doi pensionari au fost la un pas de tragedie. Un copac a căzut peste ei, iar femeia a ajuns la spital cu răni grave.
De exemplu, o solicitare pentru defrişarea unui arbore periculos aşteaptă pe masa Comisiei de Mediu de la Primăria Capitalei de mai bine de un an. Abia acum au primit aprobare. Doar în Sectorul 2, sunt în aşteptare peste 300 de astfel de cereri de defrişare pentru anul acesta şi alte 300 pentru anul trecut. Unii arbori au fost doborâţi deja de furtuni.
Alin Drugău, director ADP Sector 2: Sunt arbori periculoşi în declin biologic. Există riscul ca arborii bolnavi sau uscaţi să se prăbuşească şi să producă daune imobilelor, stâlpilor de iluminat, traficului auto. Acum câteva zile, arborele, neavând intervenţii asupra lui pentru că nu am primit acele avize de specialitate, a căzut şi a lăsat jumătate de zi toată strada Vaselor fără curent electric.
Primăria Capitalei nu vede pericolul, spun directorii ADP-urilor. Inclusiv cei de la Societatea de Transport Bucureşti, dar şi Brigada Rutieră a făcut solicitări pentru toaletarea oraşului.
Alin Drugău, director ADP Sector 2: Dacă facem acea intervenţie fară aviz, riscăm amenzi tot de la Primăria Capitalei. Sunt mii de copaci.
Costurile pentru toaletarea unui copac variază între 150 de lei şi aproape 450 de lei, în funcţie de înălţimea arborelui. Acum, doar pentru Sectorul 2 ar fi nevoie de aproximativ 100.000 de lei.
Reacția PMB
Directorii ADP-urior acuză Primăria Capitalei că a blocat avizele. Municipalitatea spune că se lucrează la ele. Nicuşor Dan ar vrea să înfiinţeze o comisie care să analizeze toţi arborii din oraş înainte de a fi tăiaţi. Promisiunea a fost făcută în urmă cu mai bine de un an. Poate la primăvară.
Alin Drugău, director ADP Sector 2: Vă pot spune că domnul primar general își doreşte înființarea unei comisii care să verifice fiecare copac în parte în condiţiile in care există acea Direcție de specialitate la nivelul municipiului Bucureşti, Direcţia de Mediu, care ar trebui să vină pe teren, să verifice fiecare copac. Acea comisie nu îşi are rostul atâta timp cât există specialiştii care vin şi verifică fiecare copac în parte. Pentru ce să mai faci această comisie? Ce rol mai are?
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰