Antena Meniu Search
x

Noi reglementări privind drepturile de autor, votate în Parlamentul European

Noi directive privind drepturile de autor au fost votate ieri în Parlamentul European. Reglementările conțin două articole despre care se crede că ar putea afecta economiile creative și digitale din Europa.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 27.03.2019, 10:26

Noile reglementări au fost intens criticate
Parlamentul European a votat noi reglementări privind drepturile de autor - Hepta

Noi directive privind drepturile de autor au fost votate ieri în Parlamentul European. Reglementările conțin două articole despre care se crede că ar putea afecta economiile creative și digitale din Europa.

Articolele 11 și 13 au fost intens criticate, multe companii și grupuri pentru protecția libertății digitale se tem că acestea ar putea avea ca efect limitarea libertății de informare în mediul online.

"Directiva are scopul de a asigura aplicarea unor drepturi și obligații conținute de legea privitoare la drepturile de autor internetului. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva dintre numele din "ograda" internetului care vor fi direct afectate de această legislație. Directiva încearcă să se asigure și de faptul că internetul va rămâne un spațiu al libertății de exprimare", a transmis Parlamentul European.

O petiție online prin care se cere revizuirea directivei și eliminarea articolelor 11 și 13 a adunat peste 5 milioane de semnături și a atras și sprijinul câtorva europarlamentari.

"Ia atitudine față de păstrarea internetului liber și pentru libertatea informației", apare scris în petiția lansată de grupul Save the Internet.

Pe pagina lor web, grupul explică de ce libertatea informației și libertatea de exprimare sunt puse în pericol prin această directivă.

Deoarece directiva include folosirea de "filtre de upload", care blochează conținut dacă este estimat că se încalcă drepturi de autor, filtrele sunt "predispuse erorii" și "oferă posibilitatea de manipulare".

Fundația Frontiera Electronică, un alt grup care încearcă să protejeze "libertățile civile într-o lume digitală", transmite că directiva "afectează abilitatea utilizatorilor de a împărtăși munca lor și impune noi limite capacității lor de a folosi link-uri, de a cita și de a critica știri".

Mai mult de 15 000 de persoane au protestat împotriva articolelor 11 și 13 în orașe precum Berlin, Bruxelles, Amsterdam, Hamburg, Luxemburg, Munich și Zurich.

sursa: hotnews.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Noi reglementări privind drepturile de autor, votate în Parlamentul European