Antena Meniu Search
x

"Asta a fost o afacere de familie şi acum am rămas fără nimic." Fermierii revoltaţi de despăgubirile de la stat pentru porcii infectaţi cu pesta porcină

Carnea de porc ar putea deveni o delicatesă scumpă pe masa de Crăciun a localnicilor din comuna Urziceni, județul Satu Mare. Pesta porcină face ravagii în localitate, iar zeci de familii au rămas fără animale. Legea spune că mai pot creşte porci doar după şase luni de la ultimul caz confirmat.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 22.09.2023, 08:11

"Asta a fost o afacere de familie şi acum am rămas fără nimic." Fermierii revoltaţi de despăgubirile de la stat pentru porcii infectaţi cu pesta porcină

"Asta a fost o afacere de familie şi acum am rămas fără nimic."

Este concluzia amară la care a ajuns Valentina după ce pesta porcină i-a lovit gospodăria. Timp de 30 de ani a dezvoltat împreună cu părinții o afaceree de familie, însă acum au rămas şi fără ultimii 20 de porci. O pagubă uriașă.

Valentina: "Cum am calculat... Aproximativ 7.000 de euro în minus." 

Acum vor primi despăgubiri de aproximativ 5.000 de lei, mult prea puţini ca să își mai poată recupera afacerea. Vecinii, care sperau să îşi cumpere porcul de Crăciun de la familia Valentinei se gândesc acum cu groază la sărbătorile de iarnă.

Pe acelaşi subiect

Vecină: "Tare frică, ce să facem? Nu putem să facem nimic."

Localnică: "Acum nu prea o să aibă de unde să cumpere. Mergem la magazin. Iar preţurile sută la sută că vor creşte."

Primul caz a apărut în localitate la începutul lunii septembrie. De atunci, numărul lor au crescut la 9, iar peste 70 de animale au fost deja sacrificate. Iar cauza sigură de infectare nu a fost încă stabilită.

Tiberiu Schupler, primar Urziceni: "99%  de la mistreţ. Aparţine de comună o pădure, la 4 km şi acolo sunt răspândiţi mistreţii. Nu sunt sub control, nu sunt îngrădiţi, să zic aşa, deci au acces în tot hotarul comunei, la cereale."

Comuna a fost introdusă în zonă de protecție, iar porcii nu pot fi scoși din gospodării pentru comercializare.

Dan Zeicu, director executiv adjunct DSVSA Satu Mare: "Să nu hrănim animalele cu resturi alimentare din bucătărie. Cu hainele cu care umblăm pe stradă, să nu intrăm şi la porci. Să nu permitem nici vecinilor, nici prietenilor să vină să ne viziteze porcul. Orice, absolut orice să fie anunţat medicului sau chiar şi nouă, direcţiei veterinare, care vom interveni imediat."

Conform legii, crescătorii de porci ar urma sa fie despăgubiți în maximum 90 de zile. Pentru un porc vor primi 12 lei/kg, pentru o scroafă 10 lei/kg, iar pentru un purcel, indiferent de greutatea lui, 350 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Asta a fost o afacere de familie şi acum am rămas fără nimic." Fermierii revoltaţi de despăgubirile de la stat pentru porcii infectaţi cu pesta porcină