Antena Meniu Search
x

Astăzi, accidentele rutiere fac victime zilnic! Dar care a fost primul din istorie?!

Din păcate, în ziua de astăzi, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa! Primul accident din istorie a avut loc în anul 1771. Da, aţi citit bine!

Din păcate, în ziua de astăzi, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa! Primul accident din istorie a avut loc în anul 1771. Da, aţi citit bine!

Primele idei teoretice pentru construirea unui vehicul cu tracţiune proprie apar încă de la Leonardo da Vinci şi Isaac Newton, însă istoria automobilelor începe în 1769, odată cu crearea maşinii cu motor cu abur și care putea transporta persoane la bord de către Nicolas Cugnot. De fapt, era un tractor construit pentru armată, avea trei roţi şi putea trage artileria franceză la viteze de 5-6 kilometri pe oră. Vehiculul era impractic, trebuind să se opresca la fiecare 15 min pentru a se reîncărca.

Doi ani mai târziu, în 1771, inventatorul a intrat cu un vehiculul său într-un zid, acesta fiind primul accident din lume. Motorul cu aburi nu s-a dovedit practic pentru automobile, dar a funcţionat pentru locomotive şi trenuri. Istoricii care acceptă automobilul cu propulsie pe bază de aburi sunt de acord că Nicolas Cugnot a fost inventatorul primului automobil.

Astăzi, lucrurile au luat o întorsătură negativă! În Uniunea Europeană, de exemplu, numărul accidentelor rutiere este inacceptabil de mare: 1,3 milioane de accidente pe an, soldate cu 43.000 de decese şi rănirea a 1,7 milioane de persoane. Comportamentul participanţilor la trafic reprezintă cea mai importantă cauză a mortalităţii: viteza, consumul de băuturi alcoolice sau de droguri, oboseala, neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie etc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Astăzi, accidentele rutiere fac victime zilnic! Dar care a fost primul din istorie?!