Antena Meniu Search
x

Astăzi se aniversează Ziua Regalităţii!

Este o zi importantă pentru România, astăzi. Este ziua Regalităţii! Cu această ocazie, Bucureştiul este într-o continuă sărbătoare.

Vezi și

 Este o zi importantă pentru România, astăzi. Este ziua Regalităţii! Cu această ocazie, Bucureştiul este într-o continuă sărbătoare şi startul se dă, şi la propriu şi la figurat, cu un maraton.

Din 1867 și până în 1947, Ziua Naționala era sărbătorită pe 10 mai, dată la care Principele Carol I a fost proclamat domnitor și mai apoi rege al României. Sărbătoarea zilei de 10 mai avea în centru persoana regelui și a familiei sale.

Familia regală nu numai că participa la defilare, dar era prezentă și la slujba pentru sfințirea zilei la Mitropolie, la masa festivă de la Palat, iar seara ieșea în mijlocul bucureștenilor, asista la bătaia cu flori de la "Șosea'' și la spectacolul cu focuri de artificii din Cișmigiu.

10 mai nu era însă doar ziua regelui și a familiei sale. La București, în Piața Universității, se organiza defilarea armatei, a elevilor, studenților, meșteșugarilor și negustorilor, a primarilor și nobililor județelor țării, îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care veneau.

De asemenea, cele mai spectaculoase serbări de 10 mai au fost cele din 1881, când a fost proclamat regatul, și cele din 1906, la 40 ani de domnie a lui Carol I și la 25 ani de la proclamarea regatului. Anul acesta de Ziua Regalității au fost organizate urmatoarele:

08:00 - cea de-a treia ediţie a Maratonului Regal, pe un traseu de 10,5 km în jurul parcului Herăstrău, startul are loc la Palatul Elisabeta, unde concurenţii sunt întâmpinaţi de Principele Nicolae;

15:00 - este organizată festivitatea de premiere în prezenţa Principesei Moştenitoare

11:00 - Familia Regală depune flori la statuia Regelui Carol I; participă Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae

17:30 - cea de-a V-a ediţie a Garden Party, care cuprinde un concert susţinut de Muzica Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale. Participă Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae - Camerata Regală susţine un concert dedicat Zilei Regalităţii; participă Principele Radu şi Principesa Maria. Gărdina Palatului Elisabeta va găzdui cea de-a V-a ediţie a Garden Party.

Evenimentul, devenit tradiţie, va aduce împreună 6,000 de invitaţi, printre care personalităţi ale autorităţii politice centrale şi locale, personalităţi ale mediilor academic, cultural, ştiintific şi politic, personalități ale societăţii civile şi mediului de afaceri, reprezentanți ai Corpului Diplomatic şi ai Clerului.

La fel ca în anii precedenţi, Yakerii Acrobaţi îşi vor da concursul, survolând Palatul Elisabeta. Cei 6,000 de invitaţi reprezintă toate judeţele ţării şi Republica Moldova. Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va susţine un concert în grădina palatului. La eveniment vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moşenitoare, Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae. Evenimentul va începe la ora 17 şi se va încheia la 18.30.

Din partea Familiei Regale vor participa la aceste evenimente Principesa Maria, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae. Regele Mihai e în Elveţia şi nu intenţionează să vină în România până în luna iulie, când va merge la Săvârşin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Astăzi se aniversează Ziua Regalităţii!