Video Atac cu drone împotriva ţânţarilor din Bucureşti. Una singură costă de 30.000 de euro
Autorităţile scot dronele în războiul cu ţânţarii. Spun că n-au altă soluţie după ce, din cauza căldurii şi umidităţii, insectele s-au înmulţit mai mult ca oricând. Iar asta face ca pericolul răspândirii virusului West Nile să crească, chiar dacă e deja toamnă.
Lupta cu ţânţarii a început la primele ore ale dimineţii. Două drone de ultimă generaţie au zburat deasupra lacului din parcul Cişmigiu. "Cele zece hectare care se regăsesc aici în parc, de lac, le acoperim într-o oră. Ne ajută foarte mult ploaia când facem tratamente", spune Marcel Ionescu, reprezentant firmă drone.
Dezinsecţie cu drona în Capitală
Dronele pot ajunge în zone greu accesibile şi sunt folosite în locurile populate - în parcuri, pe lacuri, în pieţe. "Ce se vede cu verde şi cu alb sunt liniile care s-au făcut şi ce se vede cu alb e radarul. Aici vedem ce imagine vede drona. Şi acum o să vedem cum pulverizează. Este o dronă care ştie foarte bine să zboare pe coordonate GPS. Este în momentul de faţă cea mai mare de pe piaţă", adaugă Marcel Ionescu, reprezentant firmă drone.
O astfel de dronă poate fi echipată cu 50 de litri de substanţe insecticide. Dacă se vor dovedi eficiente, Primăria Municipiului Bucureşti are de gând să închirieze începând de anul viitor astfel de aparate. Preţul de vânzare pentru o singură dronă este de 30.000 de euro.
Dacă până acum o nouă generaţie de ţânţari apărea odată la 14 zile, canicula şi umiditatea din acest an au făcut ca insectele să se înmulţească de două ori mai repede. În plus, ţânţarii au devenit şi mult mai rezistenţi la insecticide.
"Am avut 14 tratamente împotriva larvelor şi împotriva ţânţarilor adulţi. Avem nevoie să testăm, să vedem dacă lucrurile funcţionează, să vedem dacă cuiburile sunt distruse, dacă avem rezultate mai bune pe combaterea larvelor de ţânţari", spune Roxana Şunică, director executiv Direcţia Servicii Publice PMB.
Edilul Capitalei este optimist că atacul din aer va avea rezultat. "Am găsit soluţia asta, care se foloseşte în agricultură, care se foloseşte şi pentru ţânţari în alte locuri, de a stropi cu drona", a declarat Nicuşor Dan, primar general Bucureşti.
Pericolul infectării cu West Nile
Pericolul e cu atât mai mare cu cât în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei au fost depistați țânțari care transmit virusul West Nile.Primul caz de infectare a apărut în Sectorul 5, in iulie. Simptomele infectării cu West Nile seamănă cu cele ale gripei.
Bolnavul poate să simtă oboseală, să aibă febră sau stări de greaţă. Îi pot apărea şi pete roşii pe corp. Persoanele vârstnice sau cu boli cronice pot face şi complicaţii. Testele de laborator au arătat că din 1.000 de ţânţari din Bucureşti, cel puţin 5 sunt purtători ai virusului. Pentru a ne proteja de înţepături este recomandat să purtăm haine care acoperă tot corpul şi să folosim substanţe speciale care ţin insectele la distanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰