Video Atenţie, cad şcoli! Un nou incident într-o unitate de învăţământ din România: tavanul fals al unei clase a căzut peste bănci. Clădirea, construită în 1867
La câteva zile după ce un tavan s-a prăbuşit într-un liceu din Sighetu Marmaţiei, situaţia s-a repetat la Piatra Neamţ. Tavanul fals a căzut într-o sală de clasă, chiar peste băncile elevilor. Norocul a fost că s-a întâmplat noaptea, aşa că niciun copil nu a fost rănit. Clădirea are însă 126 de ani şi are nevoie de reparaţii urgente.
Incidentul a avut loc la Şcoala număarul doi din Piatra Neamţ, într-o sală în care învaţă elevi de clasa a doua. Bucăţile de tavan căzute au fost descoperite la prima ora a dimineţii, de către administratorul şcolii. "La 6.30 am deschis am intrat, am verificat toate sălile de clasă şi când am intrat aici era căzut tavanul", a declarat Gheroghe Baroi - administrator. "Am luat măsuri de siguranţă în ceea ce priveşte elevii, am izolat imediat spaţiul şcolar, am rugat părinţii copiilor de la clasele pregătitoare să vină să îşi preia elevii până în ora 10. Elevii i-am mutat în extindere în corpul B", au declarat Stela Andrei, directoarea şcolii.
Reacţia primarului
Corpul clădirii în care tavanul s-a prăbuşit este vechi de 126 de ani. "Se văd fisurile şi la celelalte clase şi la holul de acces spre clase. Se ştie că în acea unitate de învăţământ nu s-au mai făcut investiţii de foarte multă vreme, deşi solicitările managerilor au fost nenumărate", a declarat Florentina Luca Moise, Inspectoratul Şcolar Neamţ. În acest moment, în Piatra Neamţ se desfăşoară un proiect de reabilitare a peste jumătate din şcolile din oraş. Şcoala numărul doi, care repezintă un real pericol pentru vieţile elevilor şi a dascălilor nu a fost inclusă însă, în acest program.
"Faptul că la Şcoala doi nu avem astăzi un proiect, eu nu pot să vă spun care este cauza. Lucrurile sunt foarte complicate, dar foarte simplu de explicat. Zeci de ani în care doar s-au peticit, sau s-au făcut lucruri sau reparaţii superficiale. Această situaţie demonstrează cât se poate de clar necesitatea şi urgenţa proiectelor majore de investiţii şi de modernizare a infrastructurii educaţionale", a declarat primarul Andrei Carabelea. Elevii care învaţau până astăzi în corpurile dezafectate au fost relocaţi în sălile altei clădiri, unde îşi pot continua activitatea în siguranţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰