Antena Meniu Search
x

Atenţie, şoferi! UE vrea să interzică maşinile cu motor diesel

Românii ar putea să renunţe să-şi mai cumpere maşini pe motorină. Uniunea Europeană doreşte să interzică motorizările diesel

Românii ar putea să renunţe să-şi mai cumpere maşini pe motorină. Uniunea Europeană doreşte să interzică motorizările diesel

UE a demarat, in ciuda numarului foarte mare de autoturisme, un plan pe termen lung pentru scoatere acestora din uz din cauza poluării produse. Cel mai recent raport al Organizaţiiei Mondiale a Sănătăţii arată că numărul persoane decedate ca urmare a expunerii la poluarea atmosferică se dublează de la an la an.

Chiar dacă emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari în cazul maşinilor pe benzină, emisiile cele mai nocive pentru sănătatea umană se regăsesc la evacuările vehiculelor pe motorină. Motoarele diesel emit cantităţi extrem de mari de pulberi nocive, printre care hidrocarburi şi oxizi de azot. Acestea sunt transmise în atmosferă sub forma unor particule în suspensie. Odată ajunse în plămâni, pot cauza o serie de boli extrem de grave.

UE a introdus standardul Euro6 pentru toate maşinile diesel care se fabrică acum la nivel european. Acestea sunt dotate cu sisteme de catalizare şi filtrare a particulelor mult mai eficiente, astfel încât emisiile eliminate să fie mai puţin nocive. Cu toate acestea, mai este mult până când aceste maşini vor înlocui vechile modele. În prezent, din totalul vehiculelor diesel din lume, doar două procente respectă normele Euro6.

Astfel, până în 2050 se doreşte scoaterea totală din uz a maşinilor cu motoare pe combustie internă, în centrele marilor oraşe. De asemenea, se estimează că până în 2030 mai bine din jumătate din vehicule vor avea emisii zero.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Atenţie, şoferi! UE vrea să interzică maşinile cu motor diesel