Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Au greşit intabulările, iar sute de săteni s-au trezit cu terenurile la vecini. Cei care au primit pământ în mod eronat nu au vrut să îl returneze gratis

Le-au mutat proprietăţile din pix. Sute de oameni dintr-o localitate din Cluj s-au trezit că nu mai au terenurile pe care se ştiau proprietari. Angajatii oficiului de cadastru au facut măsurătorile în lipsa proprietarilor şi au  greşit hotarele.

de Alex Prunean

la 03.03.2023 , 20:57

Sătenii din Livada nu mai înţeleg nimic. Ce era ieri în proprietatea lor a ajuns la vecini şi invers. Haosul a început o dată cu ceea ce părea o veste bună: un proiect pilot pe fonduri europene urma să facă ordine în terenurile moştenite de la bunici. Doar că intabulările nu au mers cum trebuie în teren: procedura s-a făcut fără proprietari, iar limitele de proprietate au fost stabilite din pix. "Avem o suprafaţă de 29 de arii de pruni pe care noi i-am plantat, mai avem în altă parte nuci şi nu mai sunt ale noastre", a declarat Georgeta Craves.

Programul naţional de intabulare gratuită a costat 300 milioane euro, bani de la Uniunea Europeană

"Eu am toate terenurile care au rămas de la tatăl meu, toate sunt mutate. Am livadă cu pruni şi un teren agricol pe care mi le-au dat în pădure, lângă nişte bălării", a declarat Eugen Mureşean. Cei mai ghinionişti s-au trezit cu proprietăţile în alte localităţi. Puzzle-ul pare fără rezolvare. "Ăsta mi l-au dat la 9 kilometri, în Orman, în curtea parohiale a Bisericii Ortodoxe. Eu nici nu ştiu al cui e. Cu cine să mă cert acolo? Eu am din moş strămoşi ăsta", a declarat Ioan Oltean. Unora le a convenit schimbul, asa ca proprietarii de drept au fost nevoiți sa si răscumpere de la ei propriul teren.

Vezi și

"O costrucţie de lemn făcută, un saivan. După patru ani m-am trezit că vine vecinul şi bate par că e al lui. Ce să fac? Eu m-am înţeles cu vecinul şi l-am cumpărat", a declarat Felix Apăineanu. Autorităţile locale spun că greşeala a fost a celor de la Oficiul Judeţean de Cadastru. Ei au contractat firma de topografie care a greşit măsurătorile. "Am mers la consiliu de Cadastru dimineata impreună cu avocatul primariei şi cei doi specialisti, am avut o intrevedere din păcate, am venit la primarie cum am plecat, fără niciun răspuns, nu îşi asumă nimic", a declarat Emil Pîrțoc, primar Iclod.

Într-un răspuns pentru Observator, cei de la Cadastru spun că la recepţia lucrărilor, inspectorii au verificat doar parţial măsurătorile efectuate de firma contractată, iar localnicii au avut 60 de zile pentru a contesta rezultatele. Doar că oamenii n-au ştiut şi au descoperit neregulile când au vrut să vândă sau să dea în arendă terenurile. Nu este prima dată când sunt probleme cu intabulările gratuite. Localnicii din comuna Horea din Alba au rămas fără terenurile primite din moşi strămoşi în urmă cu câţiva ani, după ce parcele au fost amestecate. Programul naţional de intabulare gratuită a costat 300 milioane euro, bani de la Uniunea Europeana.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Au greşit intabulările, iar sute de săteni s-au trezit cu terenurile la vecini. Cei care au primit pământ în mod eronat nu au vrut să îl returneze gratis