Video Cât plătesc oamenii pe o casă cu 4 camere, curte şi grădină, la margine de Cluj. Cu aceiaşi bani, de abia iau un apartament în centrul oraşului
Pentru că şi puterea de cumpărare a scăzut, dezvoltatorii imobiliari încep să ridice cartiere noi în afara oraşelor, unde terenurile sunt mai ieftine.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Criza provocată de războiul din Ucraina, inflația, scumpirile din energie i-au făcut pe investitorii din imobiliare mai prudenţi. Potrivit datelor oficiale, în prima lună a anului s-au eliberat cu aproape 20 la sută mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Explozia dobânzilor a redus şi ea cererea de locuinţe: ratele au devenit prohibitive pentru mulţi români.
În ianuarie anul trecut, cu un salariu de 4.000 lei, puteai obține un credit "Noua Casă" de 420.000 lei. Acum, cu același venit, poţi să cumperi o casă de cel mult 253.000 lei.
Ca să mai poată ieftini apartamentele, unii dezvoltatori s-au repliat spre zonele rurale, unde terenul este mai ieftin decât în marile oraşe. În Jucu, la doar 20 de km de Cluj-Napoca, un fost teren agricol s-a transformat într-un nou cartier de locuinţe. În medie, preţul unei case cu 4 dormitoare curte şi grădină este de 125000€, cam cât costă un apartament cu 2 camere în oraş. 7 din 10 case au fost construite în zone rurale anul trecut, adică în afara oraşelor cu teren scump.
Cât costă o casă în Iaşi, la margine de oraş
Situaţia este similară în toate marile oraşe din provincie, mai ales în cele considerate motoarele regiunilor istorice. Localnicii din Iaşi au migrat spre comunele din apropiere: Valea Lupului, Rediu, Tomeşti, Ciurea. La Iaşi cel mai mult se construiește in comuna Miroslava. Aici, doar în luna Ianuarie s-au emis 47 de autorizații. Faptul că este la doar câțiva kilometri de oraş îi atrage pe oameni, dar și prețul. O casa individuală cu patru camere și teren costă în jur de 150.000 de euro. Cu aceiași bani, în oraş ar fi putut cumpăra cel mult un apartament cu două camere într-un bloc nou dintr-o zonă semi-centrală.
În Constanţa, zona metropolitană s-a extins până la Cumpăna, Valu lui Traian, Ovidiu şi Cumpăna. Cea mai mare expansiune a cunoscut-o Capitala, care aproape că a "înghiţit" localităţile Tunari, Voluntari, Chitila, Chiajna, Bragadiru, Măgurele, Berceni, Cernica sau Pantelimon.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰