Video "Au rămas să lupte până la sfârşit". Bunica Natalia plânge neîncetat, cu gândul la soțul şi fiul ei, blocați în iadul din Ucraina
Numărul refugiaţilor ucraineni care ajung în România creşte de la o zi la alta, iar viitorul este sumbru.
Reprezentanţii Horeca lansează un avertisment dur: fondurile vor fi epuizate curând, iar cei aflaţi la greu nu vor mai primi hrană şi adăpost. E nevoie urgentă de măsuri gândite pe termen lung şi de sprijin pentru cei care muncesc acum cot la cot cu autorităţile, mai spun cei din Horeca.
Ne aflăm într-un hotel din Craiova, la ora prânzului. "Oaspeţii" ucraineni s-au adunat deja în jurul mesei. Atunci când în Ucraina s-a dezlănţuit iadul, Alina era în vizită la mătuşa ei.
Alina, studentă: Dormeau câte două-trei ore cu gecile pe ei. Iar când auzeau sirenele sunând, fugeau în subsol. Într-o noapte chiar au dormit în acel subsol.
Părinţii au rămas să lupte. Ea, împreună cu fratele şi mătuşa ei, au luat ce le-a venit la mână şi au fugit cât mai departe din calea războiului. Acum, îşi pun toată nădejdea în voluntarii români.
Anastasia Iazareva - mătuşa: Părinţii au sunat şi au zis: ia copiii şi pleacă! Mama a rămas într-un oraş bombardat şi nu a putut pleca de acolo.
- Pregătiri pentru a patra rundă de negocieri Rusia - Ucraina. Kremlin: Discuţiile de luni "nu s-au ridicat la...
- Drum cu peripeţii prin România pentru refugiaţi ucraineni, unii cu deficienţe de auz. Poliţiştii şi localnicii...
- Ucrainenii îşi abandonează maşinile în aeroporturile din România şi pleaca în Vest. "Este mai importantă...
Cu sufletul sfâşiat de durere, bunica Natalia plânge aproape neîncetat, cu gândul la soțul şi fiul ei, care au rămas să lupte pentru ţara lor.
Bunica Natalia: Decât să aibă grija noastră, au zis că mai bine plecăm. Ei au rămas acolo, să lupte până la sfârşit.
Criza refugiaţilor, tot mai greu de gestionat
Reprezentanţii Horeca trag un semnal de alarmă: când fondurile disponibile în acest moment se vor epuiza, zeci de mii de refugiaţi vor rămâne fără hrană sau adăpost.
Andrei Bolovan, asociaţia Horeca Oltenia: Oamenii sunt dornici să se implice. Dar până la urmă ţine de acest sac, care are şi el un fund. Autorităţile ar trebui să se implice pe partea de cazare, pe partea de mâncare. Să deschidem nişte cantine, unde să putem găti.
Suntem abia la început, avertizează specialiştii, care mai spun că această criză umanitară s-ar putea prelungi luni bune.
Linda Thomas-Greenfield, ambasador SUA: ONU a raportat că invazia rusă a făcut ca jumătate de milion de copii să devină refugiaţi. Impactul umanitar al distrugerilor (din Ucraina) va fi semnificativ.
Reprezentanţii Horeca nu vor să închidă ușile refugiaţilor, însă cer autorităţilor să găsească alternative şi pentru viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰