Antena Meniu Search
x

Video Refugiaţii ucraineni iau viaţa de la capăt, în Polonia. Efectele războiului i-ar putea urmări şi în ţara care le-a devenit a doua casă

Pentru mii de refugiați, Polonia a devenit o a doua casă. Orașele mari sunt invadate de familii cu copii care speră să își găsească, măcar pentru o perioadă, liniștea. Sunt ajutați și de localnici, care le-au devenit prieteni apropiați, astfel că mulți nu exclud să se mute definitiv aici.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 07.03.2022, 19:56

Vezi și

În Rzeszów, cel mai mare oraș din sud-estul Poloniei, mii de oameni fugiți din Ucraina își caută o nouă casă, măcar pentru o perioadă scurtă de timp. "În sfârșit suntem într-un loc sigur. Locuiam în Kiev și au bombardat aeroportul cu mai multe rachete", povesteşte un refugiat. Nu ştie ce va face în continuare: "Sincer, nu știu. Trebuie să rămân cu familia mea pentru că trebuie să am grijă de ea. Probabil o să încep să muncesc ceva aici, orice fel de job".

Polonia, salvarea refugiaţilor goniţi de război din Ucraina

Pentru ei, Polonia a fost prima poartă de salvare. Pentru mulți, însă, drumul nu se oprește aici. "În gara din Rzeszów sunt, în acest moment, aproximativ 500 de refugiați. Alți 2.000 au plecat cu trenurile pe parcursul nopții trecute către alte orașe din Polonia", arată Andreea Petrescu, reporter Observator.

Polonezii "i-au adoptat" rapid. "Noi mergem la muncă în fiecare zi, ne trăim viețile exact ca înainte. Cred că toată lumea se uită la televizor și vorbește despre asta, dar viața noastră nu se schimbă", spune o femeie.

Pe acelaşi subiect

Un tânăr din UK e gata să lupte împotriva Rusiei, pentru Ucraina

Unii se tem că războiul ar putea să se extindă și peste graniță. Matthew are 20 de ani. S-a născut în Regatul Unit, dar s-a mutat de câțiva ani în Polonia. Deși nu a crescut aici, își iubește țara adoptivă și vrea să o protejeze. "Aș merge ca soldat, m-aș bucura să lupt pentru țara mea", mărturiseşte tânărul. Și-a făcut pașaport special pentru a putea să treacă granița în Ucraina, dacă situația o va cere. "Știu sigur că multe persoane de vârsta mea ar face același lucru", crede Matthew.

Polonia se teme de efectele economice ale războiului

Dar nu războiul este cea mai mare temere a polonezilor. Mai tare îi sperie ce se întâmplă cu economia țării lor. "În turism avem niște probleme încă de doi ani, din cauza pandemiei, iar acum continuă. Sunt vremuri grele, dar viața orașului merge mai departe. Totul e din ce în ce mai scump", spune Marek Ciszkiewicz, de la o agenție de turism. "Dacă n-aș avea gaz în casă, normal că ar fi o problemă mare pentru mine", afirmă un bărbat.

De la începutul crizei și până acum, peste un milion de oameni au trecut frontiera din Ucraina în Polonia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Refugiaţii ucraineni iau viaţa de la capăt, în Polonia. Efectele războiului i-ar putea urmări şi în ţara care le-a devenit a doua casă