Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aurora boreală, spectacol pe cerul României. În ce zone din țară a putut fi zărită

Aurora boreală s-a văzut din nou pe cerul României. Nu la fel de puternic ca în luna mai, dar şi acum văzduhul a fost acoperit în nuanţe de violet şi roz. Spectacolul astral nu a fost foarte vizibil pentru ochiul liber, dar fotografii care vânează "luminile nordului" se laudă cu poze unice. 

de Alex Prunean

la 16.09.2024 , 13:28

Aurora boreală, spectacol pe cerul României. În ce zone din țară a putut fi zărită

De la lăsarea întunericului cerul din unele părţi ale ţării a fost colorat în diverse nuanţe. În Baia Mare, un roz intens a acoperit văzduhul. Fenomenul, pe care ochiul uman nu l-a perceput intens, arată spectaculos în fotografii.

Aurora boreală, spectacol pe cerul României

"Pentru 20 de minute a fost un mic outburst şi s-au văzut culori faine. Nişte coloane mici, roşi care pentru câteva minute au dansat pe cer şi după aia s-a stins şi a rămas o strălucire, un glow roşiatic. 01.58 Este ceva destul de rar şi surprinzător", a declarat Eduard Andrei Mociran, fotograf.

Articolul continuă după reclamă

Aurora boreală a putut fi admirată şi în Dâmboviţa, Gorj sau Sălaj. Fenomenul des întâlnit în regiunile din nordul globului se formează după ce particulele solare se amestecă cu oxigenul şi azotul din atmosferă. Lumina este adesea verde, dar poate varia de la roșu și roz la violet și albastru, în funcție de tipul de molecule și altitudinea la care are loc coliziunea.

Pe acelaşi subiect

"Soarele, în această perioadă, parcurge un traseu spre maxim de activitate până în 2025. Păturile superioare ale atmosferei solare sunt foarte active şi în acelaşi timp foarte perturbante. De aceea se produc explozii, veritabili vulcani solari care au o emisie corpusculară", a declarat Liviu Mircea - astronom Observatorul Astronomic CLUJ.

Aurora boreală s-a văzut în mai multe regiuni din Marea Britanie. Cerul a fost colorat în roz pe coasta de nord-est a ţării, dar şi în părţi din Irlanda şi Irlanda de Nord. Cele mai impresionante imagini au fost surprinse de pasagerii unui avion aflat în zbor.

Luminile nordului s-au văzut şi în Islanda. Un fotograf a reuşit să surprindă momentul în care fenomenul se formează deasupra unui vulcan activ.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Aurora boreală, spectacol pe cerul României. În ce zone din țară a putut fi zărită