Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Aurora Boreală, vizibilă duminică seara pe cerul României

Aurora Boreală, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă, a putut fi observată pe cerul nocturn din România, duminică seara. Aurora apare în mod obișnuit atât ca o strălucire difuză, cât și ca o cortină extinsă în spațiu orizontal.

de Redactia Observator

la 05.11.2023 , 23:24

Aurora Boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului. Acest fenomen are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului. Aurora Boreală apare în emisfera nordică, în timp ce Aurora Australă se produce în emisfera sudică.

"Soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule încărcate energetic care călătoresc cu sute de kilometri pe secundă și lovesc atmosferele planetelor și le ionizează moleculele din atmosfera. Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă - spirit practic rămâne în urma rotației Pământului - și generează un câmp magnetic, o energie, acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest cuvânt solar. Ei bine, în zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează și apar aurorele - o ionizare a atmosferei, adică a ionosferei, din exterior. Câteodată, aceste perturbații luminoase sunt generate fie de un vânt solar mai puternic, fie de un câmp geomagnetic care suferă perturbații", a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Duminică seara, Aurora Boreală a fost vizibilă și în România

Articolul continuă după reclamă

Aurora Boreală se manifestă sub forma unor fascicule sau dungi colorate, care pot varia de la nuanțe de verde la albastru, mov și roz. Aceste culori vibrante sunt rezultatul interacțiunii particulelor încărcate cu diferite gaze din atmosferă, precum oxigenul și azotul. Fenomenul produce un dans hipnotic de lumină în cer, care poate fi observat în special în nopțile senine și întunecate ale iernii în regiunile polare, cum ar fi Scandinavia sau Alaska.

Aurora Boreală a fost mereu o sursă de fascinație și misticism pentru oameni de-a lungul istoriei, și numeroase culturi au creat mituri și legende pentru a explica acest fenomen natural uimitor. Astăzi, aceasta rămâne o atracție turistică importantă, aducând vizitatori din întreaga lume în căutarea priveliștilor spectaculoase pe cerul de noapte al regiunilor polare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Aurora Boreală, vizibilă duminică seara pe cerul României