Antena Meniu Search
x

Video Austriac cucerit de România şi de tradiţii: "Îmi place foarte mult. De 16 ani tot vin în Ardeal, în Transilvania"

Atmosferă de sărbătoare, învăluită în tradiţii mureşene! Saşii, din toate colţurile lumii şi-au dat întâlnire şi au chefuit, la Saschiz, în straie tradiţionale şi le-au arătat vizitatorilor că încă au tradiţia în sânge. La mică distanţă, în Archita, oamenii s-au bucurat de o recoltă bogată şi au admirat şurile moderne, ridicate cu măiestrie în sat. 

de Sorin Tanţoş

la 01.10.2023, 09:48

Vezi și

A fost a 3-a întâlnire a saşilor de la Saschiz. Nerăbdători să se revadă, s-au adunat din toate colţurile lumii, într-o atmosferă de sărbătoare impregnată cu un iz de tradiţii şi obiceiuri săseşti.

Cucerit de România

Izabela Popescu - profesoară de dans Bistriţa: A fost o plăcere pentru noi să participăm din nou, cu aceşti tineri frumoşi care dansează de 13 ani şi duc tradiţia mai departe, prin dans, prin port şi prin atitudinea pe care o au faţă de tot ce înseamnă tradiţia săsească. 

Dansator cu prăjituri: Am crescut cu ele şi ţine de noi să fim cei care le transmit generaţiilor următoare şi le ţin în viaţă. 

Pe acelaşi subiect

Saşii au purtat cu mândrie costumele tradiţionel, unele vechi de zeci de ani. 

Trei dansatoare: Este un port tradiţional săsesc din Bistriţa, iar broderiile sunt făcute manual la Bistriţa şi pe mână şi pe şorţ şi pe vestuţă.  

Străinii au fost şi ei fermecaţi de frumuseţea tradiţiilor, foarte similare de altfel, dar în acelaşi timp atât de speciale la noi.

Austriac: Îmi place foarte mult. De 16 ani tot vin în Ardeal, în Transilvania. Am un vecin din Maramureş, care m-a îndemnat să vin încoace şi mi-a plăcut aici foarte mult. Am văzut tradiţii asemănătoare cum au fost la mine în Austria. 

La doar câţiva paşi, tot în judeţul Mureş, în Archita, localnicii au fost aşteptaţi la Ziua Recoltei.

Reporter-bătrână: Cum a fost recolta?

-Foarte bună şi este şi bună şi acuma.  

Participanţii au putut gusta din bucatele alese din zonă, au cântat alături de artişti şi au dansat pe muzică populară. 

Evenimentul a fost organizat de către o fundaţie care se dedică păstrării moștenirii locale și reînsuflețirii satelor și comunelor din Transilvania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Austriac cucerit de România şi de tradiţii: "Îmi place foarte mult. De 16 ani tot vin în Ardeal, în Transilvania"