Antena Meniu Search
x

Detalii cutremurătoare despre salvamontistul scăpat cu viaţă de sub tone de zăpadă, după avalanşa din Călimani. Cum s-a luptat dramatic pentru a supravieţui

O avalanşă a surprins pe 1 decembrie un grup de trei salvamontişti, o femeie şi doi bărbaţi, în munţii Călimani. Unul dintre bărbaţi a scăpat cu viaţă.

O avalanşă a surprins pe 1 decembrie un grup de trei salvamontişti, o femeie şi doi bărbaţi, în munţii Călimani. Unul dintre bărbaţi a scăpat cu viaţă, el fiind cel care a reuşit, de sub tone de zăpadă care căzuseră peste el şi prietenii lui, să sune la 112. E în stare stabilă acum, internat la Suceava, dar veştile despre prietenii lui care îl însoţeau pe munte sunt crunte.

Lucian Drăgan este salvamontistul voluntar care, alături de Nathy Josse şi iubitul acesteia, Liviu Sorin Pandelea, au dorit să urce tricolorul pe vârful Pietrosu, în Călimani, de Ziua Naţională. Au pornit încă de pe 30 noiembrie îna scensiune, avertizaţi fiind însă că ninsese abundent sus, pe creastă. Au ales pentru 1 decembrie un traseu cunoscut, dar care iarna e închis turiştilor.

Toţi trei erau alpinişti experimentaţi, cu sute de ascensiuni în ţară şi străinătate. Au fost surprinşi însă de avalanşă, tone de zăpadă acoperindu-i pe cei trei. Surse din cadrul Salvamont Vatra Dornei au povestit că avalanşa i-a surprins imediat după ora 14:00. Aproape trei ore mai tîrziu, la 17.17 minute, a fost primit apelul la 112, transmis de Lucian Drăgan.

Pe acelaşi subiect

Acesta s-a lutat dramatic pentru viaţa lui şi a reuşit să scoată din zăpadă capul şi o mână. Atunci a dat telefon. A fost găsit după alte trei ore, inconştient, de colegii lui. Când şi-a revenit, nu a putut să spună la ce adâncime sub zăpadă s-a aflat şi cât a săpat să iasă de sub nămeţi. Medicii au descoperit că a avut un umăr dizlocat, care i-a fost pus la loc, dar şi o mână şi un picior fracturate.

Din cauza faptului că a stat sub o cantitate mare de zăpadă, medicii îl vor mai monitoriza 48 de ore, pentru a fi siguri că nu i-au fost afectate organele interne.

Din păcate, Nathy Josse a fost scoasă vineri seara de sub zăpadă fără viaţa, tânăra de 30 de ani fiind găsită aproape de steagul tricolor pe care a vrut să îl ducă pe vârf. Iubitul ei, Liviu Sorin Pandelea, e încă sub nămeţi, iar încetrile lui au fost oprite din cauza condiţiile meteo extreme. Viscolul bate necontenit sub vârful Pietrosu, iar în zona în care s-a produs avalanşa zăpadă măsoară între 7 şi 9 metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Detalii cutremurătoare despre salvamontistul scăpat cu viaţă de sub tone de zăpadă, după avalanşa din Călimani. Cum s-a luptat dramatic pentru a supravieţui