Antena Meniu Search
x

Avertismentul făcut de directorul ANM: 'Ne aşteaptă ploi abundente şi vijelii'

Director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a explicat, în direct, la Antena 3, fenomenele meteo extreme care au lovit duminică România. Totodată, meteorologul a dat ultimele informaţii privind starea vreme pentru următoarea perioadă.

Director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a explicat, în direct, la Antena 3, fenomenele meteo extreme care au lovit duminică România. Totodată, meteorologul a dat ultimele informaţii privind starea vreme pentru următoarea perioadă.

Schimbările dramatice de vreme s-au semnalat încă de săptămâna trecută, spune reprezentantul ANM.

"Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format fiind un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, la Antena 3.

Aceasta a adăugat și că în perioada următoare ne aşteaptă ploi şi vijelii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Avertismentul făcut de directorul ANM: 'Ne aşteaptă ploi abundente şi vijelii'