Antena Meniu Search
x

Azil din Voluntari, cu acte false. Bătrânii primeau mici cu cartofi prăjiţi. La control, pacienţii au fost ţinuţi în parcarea unui hipermarket

Un cămin de bătrâni din Voluntari a primit autorizație în baza unor acte false, potrivit DNA. În timpul controlului, o parte dintre persoanele internate au fost mutate într-o mașină în parcarea unui hipermarket.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 10:38

Azil din Voluntari cu acte false. Bătrânilor li se dădea mici cu cartofi prăjiţi. La control, pacienţii au fost ţinuţi în parcarea unui hipermarket
Azil din Voluntari cu acte false. Bătrânilor li se dădea mici cu cartofi prăjiţi. La control, pacienţii au fost ţinuţi în parcarea unui hipermarket - Inquam Photos / Octav Ganea

Doi administratori ai unui centru rezidenţial pentru persoane vârstnice situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că ar fi prezentat mai multe documente false inspectorilor sociali pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare, a transmis Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Surse judiciare citate de Agerpres că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice "Royal Medical Clinic". Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nicio persoană de specialitate care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de joi şi vineri, a două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale ce deţine un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Acte false care atestau că azilul ar fi avut angajați, contracte de catering și asistență medicală

Procurorii notează în ordonanţe că, în perioada 29 - 31 august, cei doi, în calităţile menţionate, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, contract de catering, contract privind prestarea de servicii medicale, etc.) inspectorilor sociali desemnaţi să efectueze un control la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice deţinut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare a centrului respectiv.

Pe acelaşi subiect

Acţionând în această manieră, spun anchetatorii, cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăţie, îndeplinirea condiţiilor de acordare a acreditării/licenţierii furnizorilor de servicii sociale şi a serviciilor furnizate de aceştia.

"În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost "încropită" de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală", arată DNA.

La control, persoanele internate au fost plimbate cu mașina sau ţinute în parcarea unui hipermarket

Procurorii menţionează că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condiţiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoşi din centru, fiind cazaţi pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind "plimbaţi" cu un autovehicul sau ţinuţi în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

"După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii", mai spun procurorii.

DNA informează că, în cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii, situate pe raza judeţului Ilfov. Cei doi administratori urmează să fie prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Azil din Voluntari, cu acte false. Bătrânii primeau mici cu cartofi prăjiţi. La control, pacienţii au fost ţinuţi în parcarea unui hipermarket