Antena Meniu Search
x

Video Băiețelul de 1 an și 5 luni care s-a înecat cu o bucată de măr a murit. Tragedie la grădinița din Oradea

Bebeluşul de un an şi cinci luni care s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniţă din Oradea a murit, azi, la spital. Băieţelul era în comă profundă, la Terapie Intensivă, de joia trecută. Incidentul a avut loc într-o grădiniţă fără autorizaţie, care în acte figura drept centru de activităţi recreative. Două asistente de aici ar fi intervenit după ce bebeluşul s-a înecat cu bucata de măr, primită la gustare. Însă băieţelul a stat minute în şir fără aer, până la sosirea ambulanţei. Cazul a fost cercetat până acum într-un dosar de vătămare corporală din culpă. După moartea copilului, încadrarea se va schimba, cel mai probabil, în omor din culpă.

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 19:28

Vezi și

A murit copilul din Oradea care s-a înecat cu o bucată de măr. "Decesul a fost confirmat azi, la ora 15:55, pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea", au declarat medicii. Între timp, s-a aflat că grădinița figura în acte drept centru de activităţi recreative. Este un truc care le permite firmelor private să înfiinţeze creşe sau grădiniţe fără autorizaţii şi acreditări. Fenomenul este cunoscut şi acceptat de părinţi, de nevoie. Oamenii care îşi duc copiii la creşa unde s-a înecat băieţelul de un an şi cinci luni spun că nu-i vor muta pe cei mici, pentru că nu au unde. 

Băieţelul s-a înecat cu o bucată de măr

 Două asistente ar fi încercat să-l salveze când au văzut că nu mai respiră. "Într-un astfel de caz, fiecare secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte. S-a sunat la 112 la ora 11:04, abia după ce angajaţii şi-au dat seama că sunt depăşiţi de situaţie. O ambulanţă SMURD a ajuns aici, la grădiniţă, după doar 5 minute, dar băiatul era deja în stop cardio-respirator. Deci nu mai respira. Cinci minute fără oxigen, spun medicii, înseamnă leziuni ireversibile pentru creier", transmite Alex Prunean, reporter Observator. 

Între timp, a ieşit la iveală că aşa-zisa grădiniţă dintr-un cartier de lux din Oradea nu funcţiona legal. "Am înţeles că ar oferi ceva servicii de ateliere cu copiii. Nu este o grădiniţă din reţeaua unităţilor de învăţământ din judeţul Bihor. Nici autorizată, nici acreditată", spune Horea Abrudan, inspector şcolar general Bihor.

Pe acelaşi subiect

"Este o relaţie de încredere reciprocă. Între noi şi părinţi. Şi după aceea toată această încredere se transmite copilului", declară Simona Sitov, administratorul grădiniţei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în România sunt peste 900 de grădiniţe private acreditate sau în curs de acreditare. Alte câteva mii funcţionează sub alte forme, dar nimeni nu ştie numărul exact. Mulţi părinţi cunosc situaţia, dar spun că nu au de ales. 

Copiii mici sunt cei mai expuşi la înecul cu bucăţi de mâncare, spun medicii. "O să susţinem faţa copilului cu palma, ulterior îl întoarcem pe braţul-antebraţul nostru, loviturile vor fi la fel, uşoare, intersapulare sau între omoplaţi", explică Dan Curta, coordonator SMURD Cluj.

În cazul în care manevra nu funcţionează, copilul trebuie resuscitat prin masaj cardiac până la sosirea ambulanţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Băiețelul de 1 an și 5 luni care s-a înecat cu o bucată de măr a murit. Tragedie la grădinița din Oradea