Antena Meniu Search
x

Video Cazul băiețelului înecat cu măr, la o grădiniță din Oradea. Părinții celorlalți copii iau apărarea angajaților: "Nu pot să spun că îi găsim vinovați"

Grădiniţa în care un copil din Oradea s-a înecat cu o bucată de măr figura în acte drept centru de activităţi recreative. Este un truc care le permite firmelor private să înfiinţeze creşe sau grădiniţe fără autorizaţii şi acreditări. Fenomenul este cunoscut şi acceptat de părinţi, de nevoie. Oamenii care îşi duc copiii la creşa unde s-a înecat băieţelul de un an şi cinci luni spun că nu-i vor muta pe cei mici, pentru că nu au unde. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.01.2024, 21:00

Vezi și

Pentru bebeluşul de un an şi cinci luni, fiecare secundă care se scurge este o luptă pentru supravieţuire.

  • Lisa Crăiuţ, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Bihor: Este în comă profundă, ventilat şi intubat, starea generală este gravă şi nu arată deocamdată semne de ameliorare.

Băieţelul s-a înecat cu o bucată de măr, la gustarea primită joi dimineaţă

 Două asistente ar fi încercat să-l salveze când au văzut că nu mai respiră.

Pe acelaşi subiect
  • Alex Prunean, reporter Observator: Într-un astfel de caz, fiecare secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte. S-a sunat la 112 la ora 11:04, abia după ce angajaţii şi-au dat seama că sunt depăşiţi de situaţie. O ambulanţă SMURD a ajuns aici, la grădiniţă, după doar 5 minute, dar băiatul era deja în stop cardio-respirator. Deci nu mai respira. Cinci minute fără oxigen, spun medicii, înseamnă leziuni ireversibile pentru creier.
  • Alin Suciu, medic pneumolog: În lipsa oxigenului, creierul în 6 minute decedează. Aşa că vă daţi seama că fiecare secundă este foarte importantă.

Poliţia anchetează cazul într-un dosar de vătămare corporală din culpă. Deocamdată, a ieşit la iveală că aşa-zisa grădiniţă dintr-un cartier de lux din Oradea nu funcţiona legal.

  • Horea Abrudan, inspector şcolar general Bihor: Am înţeles că ar oferi ceva servicii de ateliere cu copiii. Nu este o grădiniţă din reţeaua unităţilor de învăţământ din judeţul Bihor. Nici autorizată, nici acreditată. 

Deşi se promovează drept grădiniţă, afacerea, deschisă în 2019, nu are acest domeniu de activitate în acte

  • Simona Sitov, administratorul grădiniţei: Este o relaţie de încredere reciprocă. Între noi şi părinţi. Şi după aceea toată această încredere se transmite copilului.
  • Alex Prunean, reporter Observator: La patru zile de la incident grădiniţa e tot închisă, iar la numerele de telefon de pe site nu răspunde nimeni. Nici măcar aici, la poartă, unde există o sonerie, nu este niciun angajat în cazul în care părinţii ar avea întrebări.

Potrivit ministerului Educaţiei, în România sunt peste 900 de grădiniţe private acreditate sau în curs de acreditare. Alte câteva mii funcţionează sub alte forme, dar nimeni nu ştie numărul exact. Mulţi părinţi cunosc situaţia, dar spun că nu au de ales. 

  • Mamă: Cred că le pot număra pe degete, adică vreo două sunt grădiniţe în oraş autorizate. Se poate verifica, toate sunt SRL-uri considerate centre educaţionale care fac ateliere.

Mulţi dintre părinţii care îşi duc copiii la grădiniţa din Oradea spun că nu au motive să se plângă

  • Mamă: E o grădiniţă ok, da. Atâta că nu e acreditată.
  • Tată: Îmi pare nespus de rău pentru ceea ce s-a întâmplat, dar nu pot să spun că îi găsim vinovaţi sau că ne-am pierdut încrederea în ei.

Copiii mici sunt cei mai expuşi la înecul cu bucăţi de mâncare, spun medicii. 

  • Dan Curta, coordonator SMURD Cluj: O să susţinem faţa copilului cu palma, ulterior îl întoarcem pe braţul-antebraţul nostru, loviturile vor fi la fel, uşoare, intersapulare sau între omoplaţi. 

În cazul în care manevra nu funcţionează, copilul trebuie resuscitat prin masaj cardiac până la sosirea ambulanţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cazul băiețelului înecat cu măr, la o grădiniță din Oradea. Părinții celorlalți copii iau apărarea angajaților: "Nu pot să spun că îi găsim vinovați"