Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şedinţa din Parlament amânată, după ce s-a constatat lipsa cvorumului

Membrii Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului (BPR) s-au întrunit vineri, la ora 23.00, în sistem on-line pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Moțiunea a fost depusă de USR PLUS și AUR.

de Redactia Observator

la 06.09.2021 , 10:44

Birourilor permanente ale Parlamentului, reunite vineri seara pentru a decide calendarul moţiunii - Hepta/Mediafax

Şedinţa din Parlament s-a amânat, însă, din lipsă de cvorum. Au fost 12 prezenţi, din minimum 14, cât ar fi trebuit. Din PNL a fost doar Orban (cu drept de vot). Va fi reluată sâmbătă, la ora 11.00.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură depusă după şedinţa de coaliţie 

Articolul continuă după reclamă

Reprezentanții USR PLUS au anunțat vineri seara că au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Decizia a fost anunțată la Parlament după ședința coaliției de guvernare care s-a încheiat fără ca PNL, UDMR și USR PLUS să ajungă la un compromis.

Pe acelaşi subiect

Liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat la Parlament că au depus o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Cîțu. „Am depus moțiunea de cenzură. Credem că în momentul în care PNL va propune un nou premier coaliția va putea să continue... Săptămâna viitoare ne vom depune demisiile. Florin Cîțu nu mai are sprijinul politic al lui USR PLUS... Parlamentul va decide... noi vom merge în opoziție dacă Guvernul nu o să cadă... Dacă moțiunea trece, noi ne vom așeza la discuții cu PNL și UDMR”, a spus Dan Barna.

Dacian Cioloș a adăugat că a încercat să-i convingă pe liberali să renunțe la susținerea pentru Florin Cîțu. „Pe mine m-a interesat să-i conving pe colegii din PNL că vrem să lucrăm în continuare dar că nu mai avem încredere în premierul Florin Cîțu. Noi nu intrăm în jocuri politice interne... La ei (la PNL n.r.) contează lucrurile care se produc la Guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

O şedinţă cu scântei

Ședința coaliției de guvernare s-a desfășurat vineri seara și s-a încheiat fără ca părțile s-a ajungă la un compromis. Delegația USR PLUS a solicitat înlocuirea premierului Florin Cîțu și nominalizarea altui liberal în fruntea Guvernului pentru a rămâne în coaliție. Liberalii, susținuți de UDMR, au refuzat solicitarea și au anunțat că îl sprijină pe Florin Cîțu.

PSD, USR PLUS și AUR au împreună numărul necesar de parlamentari pentru a da jos Guvernul. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată este nevoie de 234 de voturi.

Reprezentanții USR PLUS au amenințat cu ruperea alianței de guvernare și au anunțat că vor susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu imediat după ce premierul a încercat să impună pe ordinea de zi a cabinetului programul Anghel Saligny.

Ulterior, ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis de premier pentru că nu a dat avizul pentru proiectul în discuție, ceea ce a radicalizat și mai mult declarațiile celor de la USR PLUS.

În final, planul de investiții considerat de Dacian Cioloș și de Dan Barna drept „cel mai mare jaf din banii românilor” a fost aprobat de Guvern, în lipsa miniștrilor USR PLUS.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Şedinţa din Parlament amânată, după ce s-a constatat lipsa cvorumului