Antena Meniu Search
x

BNR a intervenit pentru a stopa creşterea ROBOR, dar previziunile sunt sumbre. Ratele românilor la bănci vor continua să crească

ROBOR, indicele care ne influneţează creditele în lei, a atins astăzi cea mai mare valoare din ultimii trei ani.

Vezi și

ROBOR, indicele care ne influneţează creditele în lei, a atins astăzi cea mai mare valoare din ultimii trei ani. În ultimele zile, creşterea sa a fost de neoprit. Iar situaţia este atât de gravă, încât bancheri şi oficiali ai statului au format la sediul Băncii Naţionale o celulă de criză, pentru a găsi soluţii. Tot azi, BNR a avut o intervenţie istorică, a acordat un împrumut uriaş băncilor care au rămas fără bani. Între timp, analiştii vin cu previziuni sumbre. Chiar şi aşa, este posibil ca indicele să atingă chiar şi valoarea de 4%, ceea ce va afecta grav împrumuturile în lei ale românilor.

1,8% este valoarea-record pe care indicele ROBOR nu a mai atins-o din 2014, dar la care a ajuns astăzi, după o lună de creşteri fulminante. Estimările sunt de creştere în continuare. Sunt voci în piaţă care spun că la anul va fi chiar şi 4%.

Pentru că toate tunurile au fost îndreptate până acum spre BNR, bancherii s-au întâlnit astăzi, în premieră, cu şeful finanţelor pentru a găsi soluţii. Şi au luat o decizie istorică. "Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioadă de aproape trei zile în care a existat un excedent major de lichiditate pe piaţă. Astăzi am făcut această injecţie de lichiditate.", a spus Mugur Isărescu. 

BNR scoate din rezerve peste 9 miliarde de lei, pentru a acoperi deficitul de lichidităţi din piaţă. Şi pentru a putea stabiliza Robor până la un prag de cel mult 1,75%.

Pe acelaşi subiect

BNR a luat o măsură astăzi care poate fi considerată de unii istorică, pentru că a împrumutat băncile cu atât cât au vrut ele, cu lei. 9,3 miliarde de lei, tocmai pentru a avea băncile mai mulţi bani să se împrumute între ele şi să scadă acest indice ROBOR. 

Dacă indicele nu îşi va opri ascensiunea, însă, ratele vor continua să crească. De exemplu, la un credit Prima Casă, pentru care plătim acum o rată lunară de puţin peste 1000 de lei, la un ROBOR de 4% vom ajunge să plătim cu aproape 300 de lei mai mult.

Primele efecte după decizia luată de BNR ar trebui să fie simţite chiar de mâine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » BNR a intervenit pentru a stopa creşterea ROBOR, dar previziunile sunt sumbre. Ratele românilor la bănci vor continua să crească