Antena Meniu Search
x

Video Brașovul, resemnat în fața pârâului Ghimbăşel, care face prăpăd la fiecare furtună puternică. Autoritățile așteaptă: "Este necesară o gândire pe termen mediu"

De ani de zile, ne uităm cu resemnare mioritică la cum sunt inundate aceleaşi gospodării şi nenorocirea loveşte în aproape aceleaşi locuri. La Braşov, unde ieri apele au făcut prăpăd, alta ar fi fost soarta caselor lovite de viitură dacă în calea pârâului Ghimbăşel s-ar fi înălţat diguri. Aşa, după ce se retrag apele, problemele rămân tot acolo. Iar autorităţile socotesc pagubele până data viitoare.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 30.08.2021, 20:11

Vezi și

Localnic: Maşina de spălat e sub apă. Apa e dincolo de genunchi

Obişnuit deja să îi intre apa în casă la fiecare viitură, bărbatul şi-a cumpărat o motompompă şi a lucrat cot la cot cu pompierii. Ruperea de nori de ieri i-a distrus din nou agoniseala. A plouat în Braşov în două ore cât pentru o lună. Cel mai afectat a fost acest cartier. Au fost inundate 143 de gospodării, 32 de fântâni şi aproape doi kilometri de drumuri.

Reporter: S-a făcut ceva pentru înălţarea digurilor?

Localnic: N-au făcut nimic

Pe acelaşi subiect

Debitul pe pârâul Ghimbăşel a fost de o sută de ori mai mare decât în mod normal. Digurile existente n-au făcut faţă viiturii nimicitoare. Au scăpat doar printr-un noroc de o nouă nenorocire. Pe lumină însă, când au văzut cu adevărat amploarea distrugerilor, localnicii şi-au pus mâinile în cap. Oamenii au încercat să ţină piept potopului cu saci de nisip puşi în faţa porţii.

Localnic: Dacă ăştia nu mai curăţă canale, nu mai curăţă nimic pe acolo, numai buruieni. Când vine ploaia mai mare se înfundă

Reporter: Aţi atras atenţia?

Localnic: De câte ori, sufletu

Cartierul Stupini este, an de an, lovit de inundații. Oamenii se plâng că doar o parte dintre străzi au canalizare, iar de înălțarea digurilor ori de adâncirea albiei pe pârâu - nici nu poate fi vorba.

Localnic: Podul de la şosea e îngust, albia e mare şi acolo se îngustează şi creşte nivelul. 

Localnic: Ar trebui consolidată apa, adică pârâul ghimbăşel să sape un pic mai jos, să mărească digurile, să facă ceva ăştia de la Apele Române.

Allen Coliban, primar Brașov: Este necesară pe termen mediu şi lung o regândire a acestor diguri şi un proiect de înălţare a lor 

Doar că nimeni nu are un termen pentru măsurile luate oricum în al 13-lea ceas.

Reporter: Acele lucrări de ridicare a digurilor, de adâncire a albilor, de ce nu s-au făcut până acum?

Cătălin Văsii, prefect Brașov: Cred că de data asta există deschiderea şi interesul să se facă acest studiu de fezabilitate. Nu pot să vă spun acum un termen

Până atunci, oamenii sunt pe cont propriu. Au primit însă două cisterne cu apă potabilă, a câte o mie de litri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Brașovul, resemnat în fața pârâului Ghimbăşel, care face prăpăd la fiecare furtună puternică. Autoritățile așteaptă: "Este necesară o gândire pe termen mediu"