Antena Meniu Search
x

Video Furtunile au făcut prăpăd în ţară. La Brașov, sute de gospodării au ajuns sub ape. ”S-a dus de râpă tot: furaje, animale, utilaje agricole. Câteva zeci de mii de euro”

A fost prăpăd în ţară din cauza ploilor torenţiale. Sute de case au ajuns sub ape, iar puhoaiele au rupt poduri şi chiar drumuri. În unele zone a plouat cât pentru o lună întreagă, iar apa a depăşit mai bine de un metru. Neputincioşi în faţa naturii dezlănţuite, oamenii n-au mai avut ce să facă decât să-şi numere pagubele. Iar pericolul încă nu a trecut!

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 29.08.2021, 19:28

Vezi și

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Aşa arată una din gospodăriile în care apa a intrat în această dimineaţă după ce s-au creat două breşe în părâul din Băcel. În acest moment, în casă, în curte şi în grajd, apa ajunge până la brâu. Animalele au fost duse din această gospodărie pentru că totul, totul s-a inundat”.

În Braşov a plouat în doar câteva ore cât pentru o lună întreagă. O rupere de nori a făcut prăpăd în casele şi curţile oamenilor şi a măturat tot în cale.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Utilajele agricole sunt compromise. Iar oamenii spun că de cel puţin 4 ani nu au mai văzut ploi de o asemenea intensitate”.

Localnicii au fost martori neputincioşi în faţa furiei apelor.

Pe acelaşi subiect

Localnic: ”S-a dus de râpă tot, furaje, animale, utilaje agricole. E vorba de câteva zeci de mii de euro”.

Dig rupt pe pârâul Ghimbăşel, la Brașov

Digul de pe malul stâng al pârâului Ghimbăşel s-a rupt, iar jandarmii şi localnicii au umplut saci cu nisip, contra cronometru, pentru a limita pagubele.

Cătălin Văsii, prefect de Brașov: ”În pârâul Ghimbăşel s-au umflat aluviunile care au venit din munte. Debitul a depăsit de 100 de ori debitele normale”.

Allen Coliban, primar Brașov: ”Capacitatea la care au fost proiectate aceste diguri a fost depăşită de acest ploi. Din păcate, a trebuit să învăţăm în felul acesta că avem nevoie de supraînălţarea lor”.

După potop, oamenii au ieşit să facă inventarul dezastrului.

Localnic: ”Uite ce e aici, porcii i-am ridicat în remorcă. e jale. Apă în casă”.

Localnic: ”Am 50 de ani, niciodată nu s-a întâmplat să fie apă aici. Apa e până la genunchi, totul e compromis”.

Şuvoaiele au distrus şi o porţiune din drumul care leagă Braşov de Ploieşti. Apele au adus la vale bucăţi de copaci, pietriş şi resturi de tot felul.

La Padina, viitura a rupt o șosea cu puterea unui excavator

Rău a fost şi în Dâmboviţa, la Padina. Apele au rupt o stradă, iar bucăţi de asfalt au fost purtate pe cursul râului. Vâltoarea a săpat în fundaţia drumului cu puterea unui excavator. Copaci uriaşi au fost doborâţi şi au blocat tot.

24 de turişti au şi rămas izolaţi pe platoul Padina şi la cabana Brătei. Oamenii au cerut ajutor, însă când au ajuns salvatorii la ei, mulţi s-au răzgândit şi n-au vrut să mai coboare. O singură persoană a suferit un atac de panică.

A turnat cu găleata şi în Argeş. 20 de case au fost inundate

La Curtea de Argeş, acoperişul unui bloc a fost aruncat direct peste maşini.

Mai mulţi turişti cazaţi în apropierea barajului Râuşor au rămas blocaţi în cabană după ce drumul s-a surpat şi un podeţ a fost distrus de aluviunile venite de pe munte.

Iar pericolul încă nu a trecut. 11 judeţe din centrul ţării sunt sub cod portocaliu de inundaţii până mâine dimineaţă. Iar în sudul Transilvaniei, nordul Olteniei şi al Munteniei cantităţile de apă vor depăşi chiar şi 60 de litri pe metru pătrat. Iar jumătate din ţară este în continuare sub cod galben de ploi. Cu atenţionări de furtuni, vânt puternic, tunete şi fulgere. Hidrologii sunt şi ei în alertă. Încă există risc de viituri pe mai multe râuri din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Furtunile au făcut prăpăd în ţară. La Brașov, sute de gospodării au ajuns sub ape. ”S-a dus de râpă tot: furaje, animale, utilaje agricole. Câteva zeci de mii de euro”