Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Brateș din Galaţi, unul dintre de mai mari lacuri de interior din Europa, a ajuns doar o baltă. În câțiva ani, ar putea să dispară total

Incompetența autorităților, în România, este vizibilă. Unul dintre de mai mari lacuri de interior din Europa, cel de la Galați, lacul Brateș, a ajuns o baltă adâncă de 30 de centimetri. Asta în comparație cu lacul Balaton, din Ungaria, unde vecinii au știu să facă o comoara din el. Universitatea Dunărea de Jos din Galați se chinuie de un an să-l ia în administrare, pentru a-l transforma în Balatonul României. Dar birocrația câștigă, cel puțin pentru moment. 

de Adrian Obreja

la 02.09.2022 , 08:11

Lucian Georgescu - rectorul universității UDJG: Este o zonă de observaţie ecologică extraordinară. Aici se poate face turism, acvacultură, pescuit, windsurfing, observaţie ecologică, observaţie ornitolgică.S-ar putea, dacă autorităţile ar fi avut grijă ca lacul Brateş să nu sece. Situaţia stă însă diferit.

În câțiva ani, lacul ar putea să dispară

Adrian Obreja, reporter Observator: Peste 2 mii de hectare de luciu de apa, dar cu o adâncime de cel mult jumătate de metru. Iar dacă nu se intervine de urgență, specialiștii spun că în câțiva ani, lacul ar putea să dispară. 

Vezi și

Lacul din nordul orașului Galaţi are un potențial imens. Cândva, de aici se aproviziona cu peste aproape jumătate de tara. Doar că, specific nouă, a fost lăsat în voia sorții. 

Pe acelaşi subiect

Lucian Georgescu - rector UDJG: Ungurii spre exemplu au valorificat Balaton, extraordinar. Dacă vedeți ce-i acolo, e marea Ungariei, care n-are mare. 

La noi, însă, lacul Brateş nu a mai fost dragat deloc în ultimii ani. Chiar dacă obiectivul are mai mulţi administratori.

Andreea Poenaru - purtător de cuvânt Apele Romane Iași: Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad nu are în administrare Lacul Brateş, din judeţul Galaţi. Conform cărţii funciare, lucrările de îndiguire aparţin Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, iar dreptul de administrare pentru cuveta lacului şi luciul de apă este al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Reprezentanţii Universităţii Dunărea de Jos din Galați spun că doar prin scoatrea nămolului din lac s-ar putea fertiliza terenurile agricole din zonă. Instituţia vrea de multă vreme să preia administrarea lacului, însă nu a avut succes până acum.

Alexandru Nechifor - prorector UDJG: Noi nu ducem lipsa de răspunsuri pozitive. Problema noastră în administrare în general în România este în zona de tergiversare a unor hotărâri. 

Pe lac acum cuibăresc păsările care migrează spre zonele calde imediat cum se răcește afară. Pescari, nici vorbă. Turism sau alte activități, nici atât. 

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Brateș din Galaţi, unul dintre de mai mari lacuri de interior din Europa, a ajuns doar o baltă. În câțiva ani, ar putea să dispară total