Antena Meniu Search
x

Update Bucureşti, polul energiei verzi. Acord major între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan, semnat în prezenţa Ursulei von der Leyen

Acord major pentru energia verde semnat la Bucureşti. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare, potrivit news.ro. "Este vorba de un acord ambţios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune", a explicat Iohannis.

de Redactia Observator

la 17.12.2022, 13:26

Vezi și

"Vă mulţumesc pentru semnarea Parteneriatului strategic în domeniul energiei verzi, dezvoltării acesteia şi transmiterii acesteia între guvernele Azerbaijanului, Georgiei, României şi Ungariei. Ne vom concentra astazi pe securitatea energetică şi cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorităţi cheie pentru România pentru politica noastră externă şi pentru strategia naţională de dezvoltare. Aceste subiecte au reprezentat priorităţi cheie şi pentru Uniunea Europeană. Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare în Ucraina trebuie să colaborăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale", a declarat Klaus Iohannis, la semnarea Acordului de la Bucureşti.

Klaus Iohannis: Acordul este un cadou pe termen lung

Acordul este un cadou pe termen lung, a precizat şeful statului român, pentru statele semnatare.

"Acest acord constituie un cadou pe teremen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante. Mai întâi transportul şi comercializarea de energie curată pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de transmitere, inclusiv un cablu submarin pe sub Marea Neagră. Apoi, de asemenea,  o idee cu privire la oxigen, la hidrogen verde şi apoi eficienţa. Este vorba de un acord ambţios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune", a precizat Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a menţionat că un cablu submarin va transporta energia verde din Georgia.

"E bine să ne gândim mai cu curaj către energia verde. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că e nevoie de mai multe interconexiuni, mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică este un răspuns la mişcarea strategică, va spori daptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi calitatea rutelor de transport. Este o chestiune determinată de piaţă iar potenţialul energiei verzi în zona Caspică este foarte mare.

Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie, în regiunea noastră. Salut prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ne dă încredere că va exista un sprijin a UE pentru acţiunile noastre comune. Mai concret, în etapa următoare, cablul submarin va fi amplsat  în Marea Neagră şi ne dorm sporirea legăturilor de trabsport maritim de la Constanţa în Georgia", a mai spus preşedintele.

Ursula von der Leyen a lăudat ţările semnatare

Ursula von der Leyen a lăudat ţările semnatare pentru derularea acestui proiect.  

"Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (...) acest lucru este bun nu doar pentru palaneta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică", a afirmat Ursula von der Leyen.  

"Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (...) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile", a adăugat Ursula von der Leyen.  

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre faptul că acest cablu va asigura energie Republicii Moldova şi va ajuta şi Ucraina, atât la restabilirea furnizării cu energie, dar şi la refacerea ţării.  

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway. 

Nicolae Ciucă: Vom face mai bine faţă provocărilor care afectează securitatea energetică

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, la semnarea Acordului privind energia verde, că prin acest document vom face mai bine faţă provocărilor care afectează securitatea energetică, provocări. Prim-ministrul a salutat şi progresul în ceea ce priveşte livrarea de gaz azer către România.

"Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creştere a rolului electricităţii verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienţei sistemelor energetice. Acordul ne va permite, de asemenea, să facem faţă mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică. Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum şi de presiunea inflaţiei. Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulenţele de pe pieţele energetice, de preţurile ridicate şi volatile la energie şi de insecuritatea energetică la nivel global", a declarat Nicolae Ciucă, duminică, înaintea semnării Acordului privind energia verde.

Premierul a subliniat importanţa valorificării potenţialului privind comerţul cu energie verde.

"În linia angajamentului asumat la întâlnirea regională a miniştrilor energiei, desfăşurată în luna septembrie la Bucureşti, putem contribui împreună la identificarea soluţiilor necesare pentru consolidarea aprovizionării cu energie a economiilor noastre, precum şi a partenerilor şi prietenilor noştri occidentali, a căror bunăstare este strâns legată de regiunea noastră. Niciodată nu a fost mai important decât acum să valorificăm  potenţialul existent în scopul dezvoltării comerţului cu energie electrică verde între Republica Azerbaidjan şi Georgia, pe de o parte, şi Europa, pe de altă parte. Acest lucru este extrem de important cu atât mai mult cu cât România, împreună cu partenerii săi din UE şi de la nivel global, colaborează îndeaproape pentru avansarea contribuţiilor active la înfăptuirea tranziţiei energetice şi climatice, ambiţii consacrate în Acordul de la Paris din 2015 şi în Pactul Verde european. România este pe deplin angajată să transforme în acţiune prevederile Acordului guvernamental. Mulţumim încă o dată tuturor părţilor pentru cooperarea şi perseverenţa cu care au lucrat în a pune bazele Parteneriatului nostru strategic cvadrilateral", a precizat premierul român.

Nicolae Ciucă a salutat şi progresul în privinţa livrării de gaz azer către România.

"Nu în ultimul rând, doresc să salut progresul obţinut în ceea ce priveşte livrarea de gaz azer către România, care va fi operaţională începând cu prima parte a anului 2023. Aceasta este o veste extrem de îmbucurătoare, iar România va avea astfel o garanţie suplimentară de securitate energetică", a mai adăugat Nicolae Ciucă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce implică acordul major de energie

Acordul pentru energia verde prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate.

Potrivit autorităţilor române, în momentul de faţă, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023.  

În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru. 

"Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerţul regional de electricitate, va augmenta oportunităţile de export ale ţărilor producătoare de energie electrică şi va întări securitatea energetică în Europa şi în regiunea Caucazului de Sud", au transmis autorităţile.  

Potrivit acestora, Acordul cuprinde, de asemenea, direcţii concrete de cooperare, precum:

  • transportul şi furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan şi Georgia, către Europa;
  • aplicarea de noi tehnologii privind eficienţa energetică şi conservarea energiei;
  • activităţi în domeniile producţiei, transportului şi comerţului de energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • promovarea cooperării la nivelul autorităţilor şi al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Bucureşti, polul energiei verzi. Acord major între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan, semnat în prezenţa Ursulei von der Leyen