Video Bujorul românesc ar putea deveni imaginea ţării în lume: "Avem încă alte trei specii cultivate, cu peste 100 de varietăţi şi soiuri"
Bujorul ar putea fi imaginea României în lume. Profesori, şi studenţi deopotrivă, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Capitală cer iniţierea unui proiect de lege care să transforme vedeta acestui sezon în simbol naţional. Pe lângă faptul că bujorul este o sursă inepuizabilă de inspiraţie în artă şi literatură, iniţiatorii spun că o identitate florală definită e benefică şi pentru economie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Aşa cum laleaua îi reprezintă pe olandezi, crizantema pe japonezi şi trandafirul pe americani- bujorul ar putea fi imaginea României în lume.
Bujorul românesc ar putea deveni imaginea ţării în lume
Femeie: România se remarcă şi prin foarte multe zone ale ţării în care sunt bujorii sălbatici, protejaţi prin lege. Deci nu întâmplătoare alegerea bujorilor este potrivită.
Adrian Asănică, decan Horticultură: Avem încă alte trei specii cultivate, cu peste 100 de varietăţi şi soiuri. Sărbători, festivaluri, dedicate acestui bujor. Invităm pe toată lumea şi rugăm să susţină această iniţiativă.
- Floarea frumoasă, dar toxică în care o comună din Mureş îşi pune speranţele. Era folosită pentru a vopsi...
- Colțul de rai din satul Vad care atrage, în fiecare mai, turiști din toate colțurile țării. Zona este...
- Târg inedit de flori într-o localitate din Tg. Mureş. Expoziţia a putut fi văzută şi din balonul cu aer cald
Vizitatori: - Mi se pare foarte ok, aş susţine aşa ceva.
- De mic, bunica mea avea în curte bujori şi de mic sunt obişnuit să îi văd cum înfloresc, să-i miros.
Greta Neagu, reporter Observator: Declararea bujorului drept simbol naţional ar putea însemna şi un business extrem de profitabil pentru ţara noastră, spun iniţiatorii proiectului. De pildă, dacă am produce bujori pe suprafeţe mai mari decât în prezent, am putea ajunge cu florile la bursa din Olanda şi, de acolo, pe pieţe din toată Europa.
Cu sau fără un proiect de lege, organizatorii de evenimente spun că bujorul este oricum una dintre cele mai iubite flori la noi.
Carmen Ioniţă, organizatoare evenimente: Noi cred că avem o cerere de aproximativ trei, patru sute de fire pe zi. Dacă vorbim de evenimente, folosim mii de fire de bujori. Miresele, în general, sunt pasionat de buchetele de mireasă din bujori.
Bujorii se găsesc în cel puţin opt culori. Cei roz pal sunt extrem de apreciaţi.
Carmen Ioniţă, organizatoare evenimente: Dacă vorbim de bujorul grena, acesta este mai ieftin. Nu depăşeşte 15 lei. Dar acesta ajunge la 25 de lei. Galbenul iarăşi este iarăşi un bujor pe care românul încă nu-l ştie. O culoare specială.
Bujori mai ieftini, chiar la trei lei firul, am găsit în piaţă. Soiurile diferă, însă.
Florar: Ia uitaţi! Marfă aici! De Olanda!
Florăreasă: Siclamul ăsta se schimbă la culoare. Din siclam se face un portocaliu foarte frumos. Ăsta e bujorul ăla bătut. Ăsta când înfloreşte se face foarte mare, e frumos şi parfumat.
Avem preţuri pentru toată lumea!
Bujorul are şi o zi naţională, pe 15 mai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰