Antena Meniu Search
x

Video Floarea frumoasă, dar toxică în care o comună din Mureş îşi pune speranţele. Era folosită pentru a vopsi ouăle de Paşte

Se numesc ghegheţi, ruşcuţe de primăvară sau bujori galbeni de stepă. Sunt flori rare, care cresc pe păşunile comunei Sânpetru de Câmpie, din judeţul Mureş, şi care ar putea deveni în curând o adevărată atracţie turstică. Asta dacă autorităţile locale reuşesc ce şi-au propus: şi anume să amenajeze aici o rezervaţie naturală prin care să promoveze turismul rural. 

de Sorin Tanţoş

la 20.04.2022, 17:57

Vezi și

Bujorul galben de stepă este mândria comunei Sânpetru de Câmpie. Creşte pe cele mai înalte dealuri şi atrage toate privirile. "Creşte destul de mult în această zonă în care ne aflăm noi aici, într-o zonă colinară. În general, creşte pe păşunile cu expunere solară, pe păşunile sau terenurile foarte abrupte pentru că, probabil, îi place foarte mult lumina. Apare primăvara undeva în luna aprilie, însă dacă vremea este caldă apare chiar şi la sfârşitul lui martie", explică profesorul Mihai Teodor Nașca, consilier primăria Sânpetru de Câmpie. 

Bojorul galben, mândria comunei din Mureş

Planta are un mare potenţial, cred autorităţile locale, care încearcă să dezvolte turismul rural prin amenajarea unei rezervaţii naturale. Mai mult, primăria doreşte să amenjeze şi un traseu pentru drumeţii care să fie deschis turiştilor ce vor să se bucure de peisaj. 

"Să vadă. Să avem şi noi ceva cu ce să ne mândrim. Atâta de mulţi cum sunt la Bârlibaşi nu am văzut nicăieri. Da, sunt şi trei, patru fire la metru pătrat. Şi dacă te uiţi aşa, în orizonatal, e galbenă toată păşunea", povesteşte un localnic.  

Pe acelaşi subiect

Planta, folosită şi pentru a vopsi ouă de Paşte, ar fi toxică

Totuşi, planta este toxică, spun specialiştii. Mai mult, în zonă există şi o tradiţie care spune că cine aduce acasă bujori galbeni va aduce şi ghinionul în gospodărie. "Dacă punem mâna pe ele, secretă o substanţă care nu este tocmai bună pentru a fi atinsă, iar în altă parte există o tradiţie locală care spune că nu-i bine să ducem aceste ruscuţe acasă pentru că nu se mai ouă găinile", spune profesorul Mihai Teodor Nașca

Pe vremuri, oamenii nu erau aşa de superstiţioşi. Dimpotrivă. De Paşte, femeile foloseau florile pe post de vopsea pentru ouă. "Foarte frumoşi. Cu florile se vopseau ouă la Paşte. Se făceau un galben-portocaliu tare frumos", îşi aminteşte o localinică.

Florile au devenit o atracţie turistică 

Bujorii galbeni de stepă fac parte din familia bujorilor roşii care au transformat localitatea Zau de Câmpie într-o atracţie turistică extrem de cunoscută în zonă. Asta speră şi autorităţile din Sânpetru să obţină cu vărul mai mic al celebrei flori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Floarea frumoasă, dar toxică în care o comună din Mureş îşi pune speranţele. Era folosită pentru a vopsi ouăle de Paşte