Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bullying-ul, tot mai răspândit printre elevi. 5.400 de cazuri de violenţă în şcoli, în ultimul an. Cu ce soluţii vin psihologii

În câteva zile începe şcoala, cu un ghiozdan plin nu doar de cărţi, ci şi de probleme nerezolvate. Deşi avem, mai nou, un plan de combatere a violenţei în şcoli, abuzurile rămân un subiect tabu mai ales pentru cei care asistă la ele. Copiii fac ce văd acasă, aşa că un comportament pozitiv al părinţilor, dar şi profesori pregătiţi pe gestionarea conflictelor ar putea reduce rata bullyingului, spun psihologii. 

de Diana Severin

la 05.09.2024 , 17:30

Umiliţi, nedreptăţiţi sau chiar bătuţi. Cu asta se luptă jumătate dintre elevii din România. Iar peste 81% dintre ei sunt martori ai bullyingului. Cu ochii închişi. Unu din zece elevi n-ar vorbi cu nimeni dacă ar observa un caz de abuz, arată ultimele sondaje.

Bullyingul, tot mai răspândit în şcoli 

Numai anul trecut, în şcoli au fost 5.400 de cazuri de violenţă, cele mai multe atacuri la persoană. Toate au în spate emoţii pe care agresorii nu ştiu să le gestioneze, spun psihologii. 

Vezi și

"Copilul traieste intr-un mediu in care tonul, vocea, reactiile fizice sunt amplificate si invata sa se apere in 2 feluri: fie devine introvert si retras si tinta bullyingului, fie invata sa atace tocmai pentru a nu fi atacat mai intai", spune Irina Gruia, psiholog.

Pe acelaşi subiect

România are un plan naţional de combatere a violenţei şcolare. Cu grupuri şi comisii de prevenire pentru fiecare şcoală, dar şi campanii de informare cu ajutorul poliţiştilor. Totodată, un capitol este dedicat formării profesorilor în gestionarea conflictelor.

"Fecare copil sa aiba spatiul lui emotional sa poata sa dea feedback sa-si dezvolte empatia. Si toate aceste interactiuni nu se fac prin prezentari in power point ci prin metode de actiune, prin invatare experentiala", mai spune Irina Gruia, psiholog.

Până la profesori sau consilieri, instinctul de abuzator poate fi oprit de acasă. 

Pentru că incidentele de violenţă ajung să fie subraportate, asociaţiile de profil propun o platformă online anonimă unde elevii şi părinţii să poată reclama, în siguranţă, abuzurile. 

Diana Severin Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Bullying-ul, tot mai răspândit printre elevi. 5.400 de cazuri de violenţă în şcoli, în ultimul an. Cu ce soluţii vin psihologii