Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Bună, îți mai aduci aminte de mine?". Ce este smishing, noua metodă de înşelăciune prin SMS

În era digitală, tehnologia avansează constant, dar odată cu aceasta, și metodele folosite de infractorii cibernetici devin tot mai sofisticate. O nouă metodă de înșelăciune prin SMS, numită smishing, folosește mesaje aparent legitime pentru a fura date personale sau financiare. 

de Andreea Filip

la 09.12.2024 , 09:44

O nouă metodă de înşelăciune prin SMS este aceea de a vă convinge să daţi click pe link-ul din mesaj. Textul sună de aşa natură încât să vă convingă că vine din partea unei vechi cunoştinţe, care şi-ar fi schimbat numărul de telefon.

Ce este smishing

"Bună, îți mai aduci aminte de mine? Mi-e dor de timpul petrecut împreună". Aşa sună începutul textului, iar la final există un link pe care, dacă daţi click, escrocii au imediat acces la datele din telefonul dumneavoastră., la datele personale şi chiar la cele bancare. Mai exact, metoda se numeşte smishing, de inducere în eroare prin text.

Vezi și

Ce spun specialiştii? În primul rând, poliţiştii vă dau câteva sfaturi utile: nu trebuie să accesaţi acese link-uri obscure, care vin din partea unor persoane necunoscute. De asemenea, să nu vă grăbiţi. Să analizaţi textul pe care îl primiţi şi abia apoi să luaţi în considerare să răspundeţi.

Pe acelaşi subiect

Mesaje SMS pentru a înşela potenţialele victime

La nivel global, 39% dintre consumatori s-au confruntat cu cel puţin o încercare de înşelătorie prin SMS în 2023, potrivit unui studiu realizat de Mobile Ecosystem Forum (MEF), asociaţie comercială din industria telecomunicaţiilor.

Potrivit sursei citate, fraudele de tip smishing vizează domeniul bancar, industria de curierat şi serviciile de telecomunicaţii. Atacurile de tip smishing sunt asemănătoare cu cele de phishing, dar folosesc mesaje SMS pentru a înşela potenţialele victime. În majoritatea cazurilor, utilizatorii trebuie să acceseze un link şi ajung pe un site web fals, creat special pentru a sustrage detalii confidenţiale (cum ar fi datele cardului sau de autentificare în aplicaţia bancară). În alte cazuri, utilizatorilor li se cere să instaleze programe malware pe dispozitivele lor mobile.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Evenimente » "Bună, îți mai aduci aminte de mine?". Ce este smishing, noua metodă de înşelăciune prin SMS