Antena Meniu Search
x

Buşteni, exportaţi ilegal prin portul Constanţa. Patru containere, confiscate de vameşi: "Avem aici o pădure destul de deasă care pleacă în Pakistan"

Patru containere pline cu buşteni pentru export au fost oprite ieri în Portul Constanța. Pe documentele vamale, exportatorul, o firmă din Prahova, trecuse cherestea. Asta deşi containerele erau pline de trunchiuri de copaci. Garda de Coasta le-a deschis în prezenţa poliţiştilor germani trimişi de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Frontierelor.

de Redactia Observator

la 17.06.2021, 08:29

Vezi și

Exportatorii români continuă să trimită în afara țării bușteni din pădurile noastre, transformându-i, pe documentele vamale, in cherestea. Alte patru containere stau acum aliniate pe platforma de control a vameşilor din portul Constanta-Sud Agigea.

"Cred că avem aici o pădure destul de deasă care pleacă în Pakistan. Avem analize de risc, facem verificări şi nu trece nimic de filtrul nostru, nici pe intrare nici pe ieşire", a declarat Petrică Bacaim, comisar şef de Poliţie.

Şi nu este primul transport de acest fel oprit in port. Pe 10 iunie, aceeaşi firmă a încercat să exporte șapte containere, pline cu aproape 200 tone de bușteni, spre China.

"Aceste containere sunt pregătite pentru export de o firmă de pe raza judeţului Prahova. Cantitatea întreagă de material lemnos este de aproximativ 160 metri cubi", a declarat Petrişor Irimia, Garda de Coastă.

Pe acelaşi subiect

Mai multe probe din trunchiuri diferite au fost luate de anchetatori şi trimise în laboratoare pentru analiză. Acolo, aceștia vor afla specia şi vârsta pomilor tăiaţi şi încărcaţi în containere.

"Toate probele sunt colectate, iar la finalizarea activă se vor trimite şi ulterior va veni şi răspunsul oficial", a declarat Alexandra Lupaşcu, de la Poliţia de Frontieră.

Începând din 1 ianuarie anul acesta, în România a fost interzis exportul de bușteni pentru o perioadă de 10 ani. Exportatorii născocesc însă tot felul de metode pentru a fenta legea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Buşteni, exportaţi ilegal prin portul Constanţa. Patru containere, confiscate de vameşi: "Avem aici o pădure destul de deasă care pleacă în Pakistan"