Buşteni, exportaţi ilegal prin portul Constanţa. Patru containere, confiscate de vameşi: "Avem aici o pădure destul de deasă care pleacă în Pakistan"
Patru containere pline cu buşteni pentru export au fost oprite ieri în Portul Constanța. Pe documentele vamale, exportatorul, o firmă din Prahova, trecuse cherestea. Asta deşi containerele erau pline de trunchiuri de copaci. Garda de Coasta le-a deschis în prezenţa poliţiştilor germani trimişi de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Frontierelor.
Exportatorii români continuă să trimită în afara țării bușteni din pădurile noastre, transformându-i, pe documentele vamale, in cherestea. Alte patru containere stau acum aliniate pe platforma de control a vameşilor din portul Constanta-Sud Agigea.
"Cred că avem aici o pădure destul de deasă care pleacă în Pakistan. Avem analize de risc, facem verificări şi nu trece nimic de filtrul nostru, nici pe intrare nici pe ieşire", a declarat Petrică Bacaim, comisar şef de Poliţie.
Şi nu este primul transport de acest fel oprit in port. Pe 10 iunie, aceeaşi firmă a încercat să exporte șapte containere, pline cu aproape 200 tone de bușteni, spre China.
"Aceste containere sunt pregătite pentru export de o firmă de pe raza judeţului Prahova. Cantitatea întreagă de material lemnos este de aproximativ 160 metri cubi", a declarat Petrişor Irimia, Garda de Coastă.
- Cozi uriaşe la vamă în Grecia, turiştii au fost nevoiţi să aştepte chiar şi 6 ore: "Este îngrozitor! Este...
- Accident cumplit lângă Vama Nădlac, după ce un microbuz cu 17 pasageri s-a ciocnit cu un camion - VIDEO
- Bucuria vacanței, umbrită de cozile infernale la intrarea în Grecia. De luni, turiștii pot intra pe teritoriul...
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
Mai multe probe din trunchiuri diferite au fost luate de anchetatori şi trimise în laboratoare pentru analiză. Acolo, aceștia vor afla specia şi vârsta pomilor tăiaţi şi încărcaţi în containere.
"Toate probele sunt colectate, iar la finalizarea activă se vor trimite şi ulterior va veni şi răspunsul oficial", a declarat Alexandra Lupaşcu, de la Poliţia de Frontieră.
Începând din 1 ianuarie anul acesta, în România a fost interzis exportul de bușteni pentru o perioadă de 10 ani. Exportatorii născocesc însă tot felul de metode pentru a fenta legea.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰