Antena Meniu Search
x

Video Butoane de panică, împărţite femeilor înainte de EURO 2024. O asociaţie susţine că bărbaţii se îmbată şi devin agresivi dacă echipa favorită pierde meciul

Violenţa în familie creşte în timpul competiţiilor majore de fotbal! Cel puţin asta spun unele studii. Şi cum mâine se dă startul Campionatului European, la care ia parte şi echipa României, o asociaţie împarte femeilor butoane de panică. Sunt dispozitive care transmit persoanelor alese de potenţialele victime un sms de alarmare şi poziţia exactă.

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 22:10

Dispozitivul, spun reprezentanţii asociaţiei, este minuscul, astfel că poate fi ascuns cu uşurinţă în haine sau purtat ca breloc la chei. 200 de femei vor primi astfel de gadgeturi înainte de primul meci disputat în cadrul Capionatului European de Fotbal. Pentru că, spun oficialii asociaţiei ANAIS, fotbalul poate provoca furie în rândul microbiştilor.

"Vom avea consum excesiv de alcool, dezamăgiri ale suporterilor bărbaţi care vor avea un comportament agresiv tocmai pentru că echipa favorită a pierdut meciul sau mai rău, echipa pentru care am pariat a pierdut meciul. În astfel de conflicte agresorul tinde să îi ia telefonul victimei ca ea să nu poată ceară ajutor", spune Giulia Crişan, avocat Asociaţia Anais.

Butonul de panică ar putea ajuta la scăderea cazurilor de violenţă asupra femeilor

Vezi și

Cele 200 de femei care vor primi un buton de panică nici nu au fost greu de ales. Toate au fost bătute în trecut şi, dintr-un motiv sau altul, viaţa le ţine lângă agresor. În stradă, iniţiativa asociaţiei este judecată diferit.

Pe acelaşi subiect

Anul trecut, arată studiile cu care îşi argumentează asociaţia demersul, au fost raportate de femei peste 50.000 de cazuri de violenţă. Politia a emis peste 15.000 de ordine de protectie. Butonul de panică ar putea fi o soluţie de viitor.

Cum funcţionează butonul de panică

Butonul de panică se va conecta la o aplicaţie pe care victima va trebui să o instaleze în telefon. În momentul în care va apăsa pe aceste două butoane, persoanele apropiate vor primi un apel şi un mesaj cu localizarea dispozitivului, iar în acel moment vor ştii că trebuie să sune la poliţie.

"Este o aplicaţie care se descarcă gratuit. Nu are legătură cu campionatul. Este puţin probabil că agresorul să vadă când ea alertează butonul de panică, orice victimă ştie când începe să se acumuleze tensiunea din familie, ştie ce urmează. Ele vor fi destinate femeilor care au trecut prn situaţii de violenţă, care sunt potenţiale victime ale violenţei. Am vrea să ajungă chiar la persone care au nevoie de astfel de dispozitiv. Victimele violenţei domestice trebuie să ştie că e nevoie să ceară ajutor când sunt în situaţii de pericol, să nu mai ascundă actele de violenţă pentru că nu este din vina lor ce e întâmplă", mai spune spune Giulia Crişan, avocat Asociaţia Anais.

Un atuu al acestui dispozitiv este că transmite semnal doar persoanelor alese de victimă. Şi, practic, sentimentul de ruşine ori de teamă este mult diminuat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » Butoane de panică, împărţite femeilor înainte de EURO 2024. O asociaţie susţine că bărbaţii se îmbată şi devin agresivi dacă echipa favorită pierde meciul