Antena Meniu Search
x

Camera Deputaților a adoptat desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu 171 de voturi „pentru”, 136 de voturi „împotrivă” și două abțineri. Camera Deputaților este prima cameră sesizată. Forul decizional este Senatul.

de Redactia Observator

la 24.03.2021, 13:10

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Mediafax Foto / Alexandru Dobre
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

PSD nu a votat proiectul în forma în care este şi a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională. 

Ulterior votului, deputatul PNL Cristian Băcanu a precizat că, prin faptul că PSD nu a votat proiectul şi îl va ataca la CCR, social-democraţii apără moştenirea imorală a lui Liviu Dragnea.

„Îi apăraţi moştenirea imorală a domnului Liviu Dragea şi PSD este o boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze, dacă nu suntem atenţi, atunci când ne aşteptăm mai puţin. Aţi înfiinţat această Secţie ca să îi satisfaceţi dorinţa de putere a lui Liviu Dragnea şi astăzi protejaţi oameni precum Gabriela Firea, Paul Stănescu sau Ionel Arsene. Peste 80% dintre judecători şi procurori au dorit să nu existe o astfel de Secţie, iar cetăţenii nu o doresc. Pentru asta i-aţi gazat pe oameni în 10 august. Să vă fie ruşine, domnilor pesedişti”, a precizat Băcanu, în plenul de miercuri.

Liderul deputaţilor AUR George Simion a subliniat că nu a fost explicat cui aparţine acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM, o modifcare la care AUR se opune.

„Nu ne-aţi explicat de unde a venit acel amendament. Grupul AUR nu e de acord cu acel amendament. UDMR zice că vine de la USR. Noi suntem împotriva acelui amendament. Asumaţi-vă amendamentul acela, domnule Barna”.

Dan Barna a spus că la Senat va fi găsită o variantă mai echilibrată a proiectului de lege pentru ca justiţia să poată funcţiona.

„După 5, 6, 7 sau 10 ani de justiţie siluită în toate felurile, după ce a trebuit să îl vedem pe Iordache sau Nicolicea cât de necesară a eacea Secţie, astăzi facem un pas spre normalitate. Azi coaliţia PNL-USR-UDMR desfiinţează Secţia specială, un obiectiv asumat şi da, merge mai departe la Senat unde suntem total deschişi să găsim o variantă mai echilibrată pentru ca Justiţia să poată funcţiona. Reforma în Justiţie ca continua aşa cum ne-am asumat-o”, a afirmat Barna.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei. Toate amendamentele PSD au fost respinse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Camera Deputaților a adoptat desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție