Antena Meniu Search
x

Video Campionii unui bilanţ negru: copii ucişi în accidente. Cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii când sunt cu copiii în maşină

România este pe primul loc în Europa la numărul de copii decedaţi sau grav răniţi în accidente rutiere. Doar anul trecut, 600 de copii au murit sau au fost grav accidentaţi pe străzile de la noi. Dar asta nu-i sperie pe părinţi.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 27.06.2021, 20:29

Vezi și

Nici măcar amenzile. Poliţiştii avertizează că numărul copiilor care stau neasiguraţi în maşină e în creştere. Un risc uriaş pentru viaţa lor. În 2020, deşi au fost luni întregi cu circulaţie restricţionată, 122 de copii au murit, iar alţi 438 au fost grav răniţi în accidente rutiere.

"Mare parte din cazurile de mortalitate în grupa de vârsta 0 12 ani se datorează accidentelor auto. Iar cauza pentru care aceste lucruri se produc este nerespectarea unor reguli simple: asigurarea în autovehicul, în scaun auto sau cu centura de siguranță a celor mici", a declarat Alice Dona Mitu, expert în siguranţa auto pentru copii.

"Şi totuşi bilanţul negru nu ii sperie pe părinţi. "Se întâmplă foarte des să vedem în trafic părinţi inconştienţi prin simplul fapt că îl pun în scaun fără a-l asigura în centurile scaunului. Sau îi vedem prin maşină liberi, stau în braţele mamei, a bunicii, a bunicului, stă liber între scaune să vadă copilaşul în faţă. Este devastator. Poate ajunge sub bord, poate fi proiectat prin parbrizul maşinii", a declarat Sorin Bădică, instructor de conducere defensivă.

Instructorii avertizează că 90% dintre accidentele auto au loc pe drumuri cunoscute, aproape de casă, pe ultima sută de metri până la destinaţie. "Hai lasă că nu se întâmplă nimic, mergem până aici la metrou la supermarket, la mall", mai spune Sorin Bădică. Cel mai important, spun specialiştii, este ca părinţii să aleagă un scaun potrivit pentru vârsta copiilor lor. "Avem întâi scoicile care se folosesc de la naștere până la 1 an. Apoi categoria scaunelor gândite până la 4 ani. După această etapă avem scaune care pot fi folosite până la vârsta 10-12 ani", a completat şi Alice Dona Mitu.

De multe ori însă, preţul ridicat al dispozitivelor e una dintre scuzele părinţilor când sunt opriţi de poliţişti. "Aceştia se supun riscului de a fi sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 580-725 de lei, 4 puncte amendă şi cu aplicarea unei sancţiuni complementare în valoare de 3 puncte penalizare", spun poliţiştii.

Instructorii spun că şcoala de şoferi nu mai e suficientă. Deşi în alte state europene, cursurile de conducere defensivă au scăzut la 0 numărul copiilor vvictime ale accidentelor rutiere, în România legea care ar obliga şoferii la astfel de cursuri e blocată de 2 ani în Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Campionii unui bilanţ negru: copii ucişi în accidente. Cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii când sunt cu copiii în maşină