Video Primii proprietari de ferme de scoici pe litoralul românesc, după ce ancheta Observator a schimbat legea. Doar două firme au reuşit să închirieze luciul de apă
Avem primii proprietari de ferme de scoici pe litoralul românesc. S-au calificat deocamdată pentru închirierea luciului de apă două firme. Multe altele au avut dosarele incomplete. Aşa că, Apele Române au reluat licitaţiile, iar societăţile au încă 20 de zile la dispoziţie să-şi completeze documentele. Fermele piscicole româneşti sunt rezultatul unei ample anchete Observator, de Andreea Filip şi Sonia Simionov.
Primul proiect al unei ferme româneşti de stridii a fost lansat la apă de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ împreună cu un investitor privat şi un expert italian. Patru cuşti de stridii vor fi monitorizate timp de un an. Stridiile au fost aduse din Italia. Salinitatea Mării Adriatice este aproape dublă faţă de cea de la noi, însă cercetătorii cred că pot transforma acest lucru într-un avantaj: carnea va fi puţin mai dulce, totodată, speră ei, şi mai căutată.
Ferma de stridii a fost amplasată la trei kilometri în larg şi la 13 metri adâncime. Un pui de stridie cântăreşte, acum, doar 10 grame. Dar, la maturitate, va avea cam 80 de grame. Pentru asta, este nevoie de un an şi jumătate. Stridiile mature vor fi vândute cu aproximativ 8-10 lei.
După ancheta Observator despre scoicile care ne ajung în farfurii contaminate cu metale grele sau poluanţi pentru că erau colectate din bazinele portuare, statul român a decis să facă un cadru legal pentru înfinţarea fermelor la noi în ţară. Aşa cum se întâmplă la vecinii noştri bulgari de ani buni.
"Experimentul nostru vine în întâmpinarea potenţialilor investitori care acum îşi concesionează suprafeţe de apă şi noi dorim să le oferim tehnologie şi specii pentru ca în aceste perimetre concesionate să se dezvolte şi la noi ferme profitabile şi sustenabile", explică Victor Niță, cercetator ştiinţific.
Stridiile sunt o delicatesă peste tot în lume. De ce, ne explică, Richard Abou Zaki, jurat la Chefi la Cuţite şi singurul român care deţine un restaurant cu o stea Michelin. Chef Richard Abou Zaki a inventat în Italia chiar propriul desert din dragoste pentru stridii. O îngheţată de cocos cu apă de mare, sos de fructul pasiunii şi pudră de lime.
O singură stridie costă în restaurantele din România între 20 şi 50 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰