Video Care era modul de operare al polițiștilor șpăgari de la Rutieră. Cei doi agenți au fost reținuți pentru 24 de ore
Cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră din Bucureşti, prinşi în flagrant în timp ce primeau mită de la un şofer, au fost reţinuţi azi-noapte, de către DNA, pentru 24 de ore. Iar astăzi vor fi duşi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită în formă continuată. Ar fi luat bani de la cel puţin 23 de şoferi. Potrivit anchetatorilor, poliţiştii acţionau în zone centrale ale Capitalei, precum Dorobanţi, Primăverii, Piaţa Romană, sau în apropierea unor cluburi. Aşteptau şoferi cu maşini de lux, pe care îi opreau în trafic. Patronul FCSB, Gigi Becali, sau secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar fi fost şi ei opriţi de cei doi agenţi. Însă, acestora nu li s-ar fi cerut bani. Ministrul de Interne Lucian Bode a reacţionat şi a spus că astfel de poliţişti nu au ce căuta în structurile MAI.
Un ofiţer şi un subofiţer de la Brigada Rutieră au fost prinşi în timp ce luau mită de la un şofer turc. Poliţiştii sunt ţinuţi strâns de braţ de ofiţerii anticorupţie, în timp ce maşina le este percheziţionată. În autospecială, anchetatorii găsesc banii marcaţi.
Cosmina Balint, reporter Observator: Flagrantul a fost realizat în zona Dorobanţi, în văzul tuturor trecătorilor.
Cu câteva momente înainte de flagrant, cei doi poliţişti sunt văzuţi în trafic. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din zonă apare maşina de lux a şoferului turc. Tânărul iese de pe o stradă secundară şi intră pe bulevard. Din spate, vine repede şi maşina de poliţie. Agenţii rutieri îl opresc şi, cel mai probabil, se tocmesc la un preţ ca să nu-l sancţioneze. Şoferul turc le oferă 1500 de lei. Ar fi fost a treia şpagă a zilei pentru agenţii de la rutieră. Nu bănuiau că totul era filmat de ofiţerii DGA. Apoi cei doi agenţi au ajuns la audieri împreună cu şoferul turc.
De ce vă reţin?
Pe ei trebuie să îi întrebaţi!
Nu e vina mea!
Ţi-au cerut bani?
Nu mă împinge!
Ţi-au cerut bani?
Nu!
Să îi arestaţi pe ei.
Ce s-a întâmplat? De ce vă reţin?
Nu s-a întâmplat nimic!
Agenții "vânau" doar maşini scumpe, conduse de femei, bătrâni sau străini
Flagrantul vine după câteva luni de filaj, timp în care agenţii rutieri au interacţionat cu ofiţerii DGA sub acoperire şi chiar le-au cerut mită. Surse Observator spun că, în funcţie de cât de luxoase erau maşinile şi de regulile încălcate de şoferi, cei doi cereau între 1500 şi 4000 de lei. Ar fi oprit autoturisme conduse de femei, bătrâni ori cetăţeni străini. Victime uşor de convins.
Cosmina Balint, reporter Observator: Cei doi poliţişti, spun anchetatorii, se învârteau cu precădere în centrul Capitalei, unde vânau greşelile celor cu maşini de lux. Aşa i-ar fi oprit în trafic pe Gigi Becali şi pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Dacă lor n-au avut curaj să le ceară bani, alţi şoferi n-au scăpat. Cei doi poliţişti pozau în agenţi înţelegători, gata să închidă ochii la nereguli pentru suma potrivită. Cei care le-au dat bani răspund acum pentru dare de mită. În căutare de alte probe, birourile celor doi poliţişti au fost percheziţionate de ofiţerii DGA. Unul dintre poliţiştii prinşi în flagrant lucrează în Ministerul de Interne de 20 de ani. Este vicepreședinte de sindicat şi a activat în mai multe servicii de investigaţii criminale din ţară până să ajungă la Brigada Rutieră din Bucureşti. În cursul nopţii, după ore bune de audieri, procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore pe cei doi. Sunt acuzaţi oficial că ar fi luat mită în formă continuată.
Cum operau polițiștii șpăgari de la Rutieră
"Ca și mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi", a transmis DNA într-un comunicat. Azi, cei doi angajaţi ai MAI vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Elemente de acest gen nu au ce căuta în structurile ministerului afacerilor interne 20.50 În acelaşi timp, orice om beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. O instanţă va decide dacă ei sunt vinovaţi sau nu.
În primele 3 luni ale acestui an, 113 angajati MAI au fost puşi sub acuzare pentru fapte de corupţie, mulţi dintre ei agenţi la Rutieră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰