Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Care sunt următorii paşi pentru eliminarea vizelor de SUA. Rata de respingere a ajuns la 2,7%

Tot mai aproape de visul american! România a îndeplinit toate condiţiile pentru călătorii libere în Statele Unite, în programul Visa Waiver! Inclusiv procentul de trei la sută rată de respingere a vizelor pentru români. De-acum încolo, procesul ar trebui să fie unul birocratic, până la votul în congres. Pe de altă parte, ambasadorul SUA în România spune că mai avem totuşi câţiva paşi importanţi. 

de Marius Gîrlaşiu

la 01.10.2024 , 19:56

"Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver", a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington. Este anunţul care a venit de la Washington - România a îndeplinit şi ultima condiţie esenţială pentru călătoriile fără viză peste Ocean - rata de respingere sub 3 la sută. 

Cum funcţionează programul Visa Waiver

Cetăţenii din ţările membre pot călători fără viză în Statele Unite ale Americii. Pot face asta, până la 90 de zile, ca simpli turişti sau în călătorii pentru afaceri. Sistemul permite, în acelaşi timp, combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale. În prezent, programul Visa Waiver cuprinde 42 de state din întreaga lume.

Vezi și

Înainte de a zbura peste Ocean, cetăţenii din aceste ţări sunt obligaţi să se înregistreze într-un Sistem Electronic pentru Autorizarea călătoriilor şi, evident, trebuie să îndeplinească toate criteriile impuse de autorităţile americane.

Pe acelaşi subiect

Astfel, românii nu vor mai merge la ambasade sau consulate pentru interviu şi obţinerea vizelor. Odată primită autorizaţia, poţi intra şi ieşi din America fără vreo restricţie pentru o perioadă de doi ani. Drumul până aici a fost lung pentru noi. Am avut de îndeplinit o serie de condiţii tehnice şi de securitate la care s-a lucrat intens, mai ales în ultima perioadă - pe securitatea frontierelor, combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale.

Fără vize în Statele Unite ale Americii

"Mai sunt nişte paşi care trebuie îndepliniţi cu privire la aspecte de securitate şi schimb de informaţii. Am semnat o serie de acorduri care trebuie implementate. Cel mai curând, negocierile vor avea loc în toamnă între guvernele noastre", a precizat Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România.

Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, în primel luni ale anului viitor, vizele vor fi ridicate. Până atunci, urmează un proces birocratic care nu mai depinde de ţara noastră. Departamentul de Stat SUA va informa Departamentul de Securitate Internă, iar acesta va face propriile evaluări interne. În final, Congresul american va fi informat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice, iar decizia va fi adoptată prin vot de aleşii americani.

La finalul acestei luni, experţi americani vor veni la Bucureşti pentru confirmarea rezultatelor pozitive înregistrate de ţara noastră. În Uniunea Europeană, doar noi, Bulgaria şi Cipru mai călătorim cu vize în America. Ungaria poate face asta din anul 2008.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Evenimente » Care sunt următorii paşi pentru eliminarea vizelor de SUA. Rata de respingere a ajuns la 2,7%

BREAKING NEWS

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israel cu sute de rachete după invadarea Libanului

Război în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat Israel cu sute de rachete după invadarea Libanului