Antena Meniu Search
x

Video Noi detalii despre modul în care se pregăteşte implementarea buletinelor electronice în România

Din august, vom putea avea buletine electronice! Nu doar adulţii, ci chiar şi bebeluşii. Desigur, doar dacă părinţii solicită asta. Însă până la adevărata tehnologizare e cale lungă. În primă fază, proiectul de introducere a noilor acte de identitate va fi doar experimental. Abia în 2023 am putea să depunem cu toţii cererea pentru eliberarea unui act de identitate electronic.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 05.04.2021, 21:55

Vezi și
  • Toţi românii trebuie să aibă carte electronică de identitate până cel târziu în 2031.

Din 2 august, vom intra şi noi în rândul cetăţenilor europeni care au buletine electronice. Cel puţin teoretic. Practic, tehnologizarea actelor de identitate începe cu un proiect pilot, la nivelul unui singur oraş din ţară. Ceea ce înseamnă că doar locuitorii municipiului ales vor putea, în primă fază, să beneficieze de acest format.   

Cătălin Giulescu, director Evidenţa Persoanelor: În măsura în care lucrurile vor fi finalizate la finalul etapei de pilotaj, avem în vedere extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivelul întregii ţări.

Lucru care ar trebui să se întâmple, potrivit legii, cel târziu în primăvara anului 2023. 

Buletinul electronic va avea dimensiunea unui permis de conducere. Deci va fi, în sfârşit, mai mic faţă de varianta actuală. El va conţine elemente importante precum imaginea facială, amprentele şi semnătura electronică. De asemenea, pe CIP vor exista date elementare pentru securitate. 

Pe acelaşi subiect

Aşadar, nu vom mai sta cu grija unui eventual furt de identitate. Faţă de buletinul clasic, securitatea a fost mult îmbunătăţită.

Cătălin Giulescu, director Evidenţa Persoanelor: În momentul acesta, pentru emiterea actualului format, noi utilizăm o tehnologie a anilor '90. Iar inserarea elementelor de securitate reprezintă în momentul acesta, în actualul format, o problemă.

Toţi românii trebuie să aibă carte electronică de identitate până în 2031​

Un buletin electronic ne scapă şi de tradiţionalele cozi de la ghişee. Toate operaţiunile se vor muta în online.

Cătălin Giulescu, director Evidenţa Persoanelor: Pe parcursul dezvoltării infrastructurii tehnice la nivelul administraţiei publice, toate ghişeele fizice existente în momentul acesta se vor regăsi în mediul electronic.

În 2019, Parlamentul European a adoptat un regulament care spune că datele biometrice trebuie introduse pe cartea electronică de identitate, pentru a putea călători liberi în spaţiul Uniunii Europene.

Adoriana Ţerescu, avocat: Vom putea călători pe teritoriul Uniunii Europene după data de 2 august 2021, atât folosindu-ne de cartea de identitate pe care o avem deja eliberată, cât şi prin intermediul cărţilor electronice de identitate care se vor elibera de acum înainte.

Şi minorii până în 14 ani - inclusiv nou-născuţii - vor putea avea buletin, la cererea părinţilor.

Toţi românii ar trebui să aibă cărţi de identitate electronice până cel târziu în 2031.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Noi detalii despre modul în care se pregăteşte implementarea buletinelor electronice în România