Antena Meniu Search
x

Video Românii vor avea, începând din august, cărţi de identitate electronice

Se schimbă buletinele! Anunţul vine de la ministrul de Interne, Lucian Bode, care spune că putem solicita, în a doua parte a anului, carte de identitate electronică.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 11.03.2021, 21:17

Vezi și
  • Noua carte de identitate va avea dimensiunile unui permis de conducere sau a unui card bancar.
  • Toţi românii trebuie să aibă cărţi de identitate electronice până cel târziu în 2031.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cartea de identitate se va emite în sistem informatizat, va fi de tip cartelă, tipărită pe o singură faţă, cu dimensiunile (lungimea - 105 mm; lăţimea - 74 mm și grosimea - 0,7 mm) şi va cuprinde următoarele elemente: denumirea statului; denumirea documentului; seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din 6 cifre; denumirea structurii emitente, respectiv a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente; termenul de valabilitate; fotografia titularului; codul numeric personal; numele de familie şi prenumele; cetăţenia; locul naşterii; sexul; domiciliul.

Noua carte de identitate cuprinde şi amprentele şi semnătura electronică, dar şi date de securitate care vor proteja de un eventual furt de identitate al titularului.

Toţi românii trebuie să aibă cărţi electronice de identitate până cel târziu în 2031

Este important de precizat că amprenta nu poate fi luată fără acordul titularului, însă o carte de identitate fără amprentă nu poate fi folosită pentru călătorii în spaţiul Uniunii Europene. Asta pentru că a fost adoptat un regulament în Parlamentul European în 2019 şi care spune că astfel de date biometrice, precum imaginea facială şi amprenta, trebuie introduse pe cartea electronică de identitate pentru a putea călători liberi în spaţiul Uniunii Europene.

S-a creat la noi o adevărată isterie în legătură cu aceste cărţi de identitate eletronice şi autorităţile au fost obligate să ia măsuri. Vor putea fi făcute cărţi de identitate fără cip şi fără amprentă, însă nu vor putea fi folosite pentru a călători în spaţiul Uniunii Europene.

România trebuie să fie pregătită să elibereze astfel de cărţi de identitate începând cu luna august a acestui an şi se speră ca toţi românii să aibă cărţi de identitate eletronice până cel târziu în 2031. Rămâne de văzut cât va fi necesar să plătim pentru eliberarea unei astfel de cărţi de identitate. La momentul actual, pentru eliberarea buletinului plătim o taxă de şapte lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Românii vor avea, începând din august, cărţi de identitate electronice