Video "Casa Verde" cade în fiecare an: platforma online a picat, la fel ca data trecută. AFM nu a reuşit să rezolve
Anunţat cu surle şi trâmbiţe, programul "Casa Verde" i-a dezamăgit din nou pe cei care visau să-şi producă singuri energie. Platforma pentru depunerea dosarelor a picat imediat ce s-a dat startul. Administraţia Fondului pentru Mediu a încercat să rezolve problema. În zadar însă, aşa că înscrierile s-au suspendat până la urmă.
"La ora 10.00 am dat drumul la sistemul informatic. Din păcate a picat", a declarat Lóránd-Árpád Fulop, președintele Administrației Fondului pentru Mediu. Programul casa verde nici n-a început bine că a şi căzut. La câteva minute de la startul înscrierilor, accesul pe platforma online a fost suspendat. "Încă o bâlbă a autorităţilor statului român. Prima sesiune, de acum doi ani de zile, a fost un fiasco. Lucrurile pare că se repetă", a declarat Adrian Vintilă, preşedinte asociaţie energie.
Probleme tehnice, au explicat responsabilii de la Administraţia Fondului pentru Mediu. "Pare de noaptea minţii să te apuci să faci simulări la ora la care ar fi trebuit ca programul deja să fie închis. Administraţia Fondului de Mediu ar fi trebui să ştie care este numărul maxim de utilizatori care se pot autentifica simultan în platformă", a declarat Adrian Vintilă, preşedinte asociaţie energie.
Responsabilii de program dau vina pe IT-iştii
Responsabilii de program dau vina pe IT-iştii care se ocupă de mentenanţă. Au şi o explicaţie. "Un informatician primeşte 2-3.000 de euro în privat. Aici, probabil, primeşte 4-5.000 mii de lei. E foarte greu. Sunt 3-4 oameni care lucrează la sistem", a declarat Lóránd-Árpád Fulop, președintele Administrației Fondului pentru Mediu. Pe reţelele de socializare au curs comentariile pline de furie ale celor care voiau să se înscrie în program. "Încă o ţeapă? La fel ca şi anul trecut!", este unul dintre mesaje. "Ca la ultima ediţie. Să mai spunem că nu e predictibilitate", a scris un alt utilizator.
Pentru editia din acest an a programului casa verde fotovoltaice, bugetul alocat a fost de aproape 270 de milioane. De la anul, în schimb, programul se va desfaşura etapizat, timp de 10 luni, iar bugetul total va fi de 650 de milioane de lei. În plus, dupa eşecul de astăzi, autorităţile iau în calcul să schimbe inclusiv procedura de înscriere. 20.000 de beneficiari vor lua de la stat câte 20.000 de lei pentru a instala pe acoperişul casei sau în curte 6 panouri fotovoltaice, dar vor trebui să contribuie cu 2.000 de lei. Asta când programul va funcţiona, deocamdată nu se ştie când.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰