Antena Meniu Search
x

Video Catedrala Craiovei, un şantier de 15 ani. Investiţie de 4 milioane de lei, doar de la Consiliul Judeţean

15 ani. Atât a trecut de când craiovenii tot așteaptă să fie gata Catedrala Sfântul Ioan Botezatorul. Construcția care a răsărit în mijlocul celui mai mare cartier al Băniei nu reușește să depășească faza de șantier cu toate că Mitropolia Olteniei a primit și bani publici pentru a termina lucrarea. Lăcaşul de cult a înghițit până acum peste 4 milioane de lei numai de la Consiliul Județean.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 15.02.2022, 19:21

Vezi și

Pe 7 februarie am mers în cartierul în care se construieşte biserica. Am vrut să vedem la faţa locului dacă se lucrează sau nu, dar nu am avut voie în curtea şantierului înconjurat cu gard de sârmă. De jur-împrejur, peisajul e dezolant. Pe platforma de peste 15.000 de metri pătrați se depozitează gunoaie. Am urmat toate formalitățile și am cerut pe cale oficială să fim însoțiți la locul construcţiei de un reprezentant al Mitropoliei. Răspunsul a venit sec "nu se poate". Așa că ne-am întors în cartier sa aflăm de la oameni ce știu sau au văzut cu ochii lor.

Cu toate că este încă neterminat, lăcașul sfânt face deja "minuni", dar numai pentru bugetul Mitropoliei. Terenul din fața catedralei s-a dovedit a fi o mină de aur. Aici funcționează mici afaceri din care mitropolia încasează lunar chirie. Din spatele tejghelelor, comercianții își ispitesc clienții cu câte și mai câte. Iar printre fast fooduri, magazine second hand sau alimentare găsim și câte o casă de amanet sau săli de jocuri de noroc. Catedrala primește an de an sume consistente din bugetele locale, dar nimeni nu pare să ştie şi când se va încheia investiţia.

"În unii ani au fost sume de 100.000 de lei, în alţi ani de 300.000 de lei cea mai mare sumă a fost in 2007 de 700.000 de lei. Nu am cunoştinţă să vă spun când va fi finalizat acest obiectiv de investiţie întrucât nu este în raza noastră de competenţă", a declarat Mihai Neațu - vicepreședinte CJ Dolj. Am încercat să obținem o reacţie și de la Primăria Craiovei însă, fără succes. De tăcere am avut parte şi din partea mitropoliei.

La Constanţa, situaţia este exact invers. "Biserica de pe trotuar", aşa cum o numesc localnicii, este gata de mai bine de 10 ani dar construcţia este ilegală, a decis instanţa. Primăria cere arhiepiscopiei Tomisului să o dărâme pentru că nu are autorizaţie, dar oamenilor nu le prea pasă. Termenul pentru punerea în aplicare a deciziei judecătorilor este de 90 de zile și expiră la data de 14 martie 2022. Dar nu există semne că se va respecta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Catedrala Craiovei, un şantier de 15 ani. Investiţie de 4 milioane de lei, doar de la Consiliul Judeţean