Antena Meniu Search
x

Video Cauzele prăbuşirii unei mănăstiri celebre din Buzău, descoperite după 10 ani. Lăcaşul de cult găzduia 50 de maici

Au trecut 10 ani de când una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din judeţul Buzău a fost pusă la pământ. Însă abia acum au venit şi primele explicaţii ştiinţifice pentru cele întâmplate. În urma analizei s-a concluzionat că a fost vorba despre suprapunerea a două fenomene naturale: un cutremur şi ploile care au degradat lăcaşul de cult, vechi de 4 secole. 

de Redactia Observator

la 11.02.2024, 08:21

Vezi și

Maicile de la mănăstirea Rătești îşi amintesc cu durere în suflet momentul groazei din anul 2014. Aşezământul mănăstiresc a fost pus la pământ în urma unei alunecări de teren. Din fericire, toate cele 50 de maici au scăpat cu viață atunci.

De ce s-a prăbuşit Mănăstirea Rătești

Maica Filonida: Uite aşa a început să se crape, cum e acolo. Aşa au început să se crape. Pentru noi este că poate nu am meritat locul ăsta.

La 10 ani distanţă, peisajul a rămas la fel. Fenomenul a stârnit imaginația multora, dar și mai ales curiozitatea geologilor. Atât experți ai Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, cât şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au început o cercetare care să arate ce s-a întâmplat la Rătești. Rezultatele analizei i-au şocat chiar şi pe specialişti.

Pe acelaşi subiect

Dr. Răzvan Gabriel Popa, general manager Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului: El s-a umplut cu apă foarte mult, practic era saturat în apă, şi exact în acelaşi timp a avut loc un cutremur. Nisipul plin de apă a ţâşnit într-o râpă, apa sub presiune a spălat tot nisipul, a creat o cavitate, mai multe cavităţi de fapt şi atunci clădirile s-au prăbuşit. 

Florin Enache, arhitect: Putem vedea fisuri, putem vedea nişte lamele martor care ne pot arata dacă de la momentul respectiv lucrurile s-au mai deplasat. Nişte ziduri cu fisuri specifice cutremurului.

Localnicii cred însă că Dumnezeu le-a arătat un semn

Femeie: O fi fost și un semn, dacă l-au omorât pe Ceaușescu.

Femeie: Cele mai mari păcate le avem.Ne dușmănim unul pe altul, ne omorâm unul pe altul. Cum să ne mai rabde Dumnezeu?

După alunecarea de teren care a pus la pământ aşezământul mănăstirii Răteşti în urmă cu un deceniu, maicile au fost transferate într-un fost azil. Reprezentanții Geoparcului vor acum să transforme ruinele într-o zonă de vizitare pentru turiştii curioşi de fenomene naturale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Cauzele prăbuşirii unei mănăstiri celebre din Buzău, descoperite după 10 ani. Lăcaşul de cult găzduia 50 de maici