Antena Meniu Search
x

Video Cazul care a dus la acuzarea a şapte medici de ucidere din culpă. Managerul spitalului se plânge că nu mai are cine să aibă grijă de bolnavi

Situaţie fără precedent în sistemul medical din România. Şapte medici din Galaţi sunt acuzaţi de ucidere din culpă, după ce au plimbat trei zile un pacient între spitale şi au pasat cazul între ei. Bărbatul avea pneumonie şi a fost lăsat să stea în frig, ore în şir, pe o bancă până la primirea rezultatul testului COVID. Cei şapte doctori sunt sub control judiciar, nu au voie să profeseze, iar managerul se plânge că nu mai are cine să aibă grijă de bolnavi. 

de Adrian Obreja

la 02.11.2022, 19:41

Vezi și

"În România, în anul 2021, se moare de pneumonie? Se tratează de la copil până la oameni bătrâni", spunea în noiembrie 2021 Adriana Chirilă, soţia pacientului decedat. Florin Nicu Chirilă avea doar 46 de ani când a chemat salvarea acasă pentru că se simţea rău. Nu avea să ştie că urma să plece spre ultimul drum. Trei zile a fost plimbat între casă şi spitale până când a murit. "Mergeți acasă și așteptați salvarea peste două zile. Ce era să facem, să stăm să plângem la uşa spitalului?", se întreba atunci Adriana Chirilă, soţia pacientului.

Pacientul plimbat trei zile între spitale a murit de pneumonie

Până la urmă acolo s-a ajuns. Florin s-a întors la spital, unde a fost lăsat să aştepte 12 ore pe o bancă în frig, cu febră. Avea pneumonie, dar i s-a refuzat internarea, chiar dacă era vaccinat cu schema completă şi avea trei teste COVID negative. "Nu a diagnosticat şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor. Nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă. Pacientul a aşteptat în frig până la ora 20", a declarat Paula Tănase, procuror.

"Un an a durat ancheta în cazul bărbatului plimbat între spitale şi ignorat de medicii de aici, de la spitalul judeţean. Iată că acum, şapte medici sunt acuzaţi oficial de ucidere din culpă şi unii dintre ei şi de abuz în serviciu", spune Adrian Obreja, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Şapte medici, sub control judiciar pentru 60 de zile

Un medic rezident, trei medici de la unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean Galaţi şi trei de la laboratorul de analize au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile şi în această perioadă nu au voie să profeseze. O măsură prea blândă, crede soţia victimei. "Asta nu este dreptate. Nu este dreptate. Să se ducă la închisoare, asta vreau. Trebuia să se gândească că este un om care are un copil de crescut, are o nevastă, o mamă în vârstă", protestează Adriana Chirilă, soţia pacientului mort. 

Unul dintre medicii de laborator, care acum e la pensie, s-a dus la fostul loc de muncă şi a accesat informaţiile din sistem, pentru a analiza probele ce l-ar putea incrimina. "În lipsa din birou a colegei sale, a accesat calculatorul de serviciu folosind fără drept userul şi parola pentru a vizualiza mai multe documente medicale cu scopul de a-şi pregăti apărări în dosarul penal", a precizat Paula Tănase, procuror.

"Învinuirea e una confuză, e generală, e alambicată şi nu poate duce la întrezărirea unei posibile culpe din partea celor acuzaţi", susţine Gigel Potrivitu, avocat. "Sunt nevinovate şi eu sper ca în urma acestor cercetări acest fapt să fie constatat de un judecator", adaugă Cristian Săraru, avocat.

Managerul spitalului se plânge că nu mai are personal medical

Managerul spitalului se plânge că ancheta i-a decimat personalul. "Unitatea noastră era în deficit de medici, personal medical. Acum vă daţi seama că o să fie mult mai greu de acoperit turele, de acoperit gărzile", a declarat Dr. Ionuţ Băneşanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Galaţi.

Anul trecut, la câteva zile distanţă după moartea lui Florin, o altă tânără de 21 de ani, studentă la Medicină, a murit în acelaşi spital, în condiţii suspecte. Mihaela acuza dureri de spate şi ar fi aşteptat şase ore să o vadă un medic care ar fi consultat-o din priviri. În ciuda calmantelor, starea de sănătate i s-a agravat şi a revenit la spital după două zile. Abia apoi medicii i-au dat diagnosticul corect: abces. Şi în acest caz, procurorii fac cercetări şi urmează să fie stabiliţi vinovaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cazul care a dus la acuzarea a şapte medici de ucidere din culpă. Managerul spitalului se plânge că nu mai are cine să aibă grijă de bolnavi