Video Ce era de fapt "fumul dens" care a stârnit panică la Spitalul de Copii din Timișoara. Angajații, nedumeriți: nu știu dacă e normal sau nu să fie evacuat
A fost panică în această dimineaţă la Spitalul de Copii din Timişoara. Pompierii au activat planul roşu de intervenţie după ce medicii şi asistentele au reclamat că un fum dens a ieşit din Secţia de Pediatrie. Aproape 100 de copii şi adulţi au fost evacuaţi de urgenţă. După ce au verificat secţiile, salvatorii şi-au dat seama că totul a pornit de la heliul evacuat de o instalaţie de răcire a unui aparat RMN. Sistemul este nou, iar angajaţii nu au fost instruiţi cum să-l folosească.
A sunat alarma de incendiu în această dimineaţă la spitalul de Copii din Timişoara. Un abur gros şi un miros înţepător de ars, au băgat spaima în cadrele medicale. Speriaţi, oamenii au sunat imediat la 112.
Iulia Pop, reporter Observator: Apelul la 112 a venit la ora 7 şi 37 minute. Opt minute mai târziu a fost activat planul roşu de intervenţie.
Curtea spitalului a fost împânzită de zeci de maşini de pompieri şi salvări pregătite să preia pacienţii în caz de nevoie.
Zorița Mircov, ISU Timiș: S-au deplasat de urgenţă 30 de pompieri cu patru autospeciale de stingere, două autoscări metalice de lucru şi două echipaje SMURD.
- Degajările de fum de la secţia de pediatrie a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara erau de fapt evacuări...
- O ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident în Gorj: Pacientul a murit la spital, iar asistenta...
- Trei tineri au ajuns la spital, după ce au zburat de pe şosea şi au lovit mai mulţi copaci, în Târgu Jiu....
Aproape 100 de copii şi adulţi au fost evacuaţi de la primele două etaje şi mutaţi într-un alt corp de clădire, departe de pericol. Salvatorii au luat la verificat fiecare colţ din clădire. Şi-au dat seama rapid că alarma a fost dată de la o instalaţie de răcire a unui aparat RMN.
Mihai Gafencu, purtător de cuvânt spital: A avut o setare care a constatat că trebuie evacuat heliu. Ţeava de evacuare era în dreptul unor alte orificii de aerisire de pe secţiile de deasupra. Este un aparat nou, primit prin primăria Timişoara, abia am făcut probele săptămâna trecută. Aparatul nu a fost încă preluat de spital şi instruirea va urma.
Angajaţii spitalului din Timișoara nu ştiu încă dacă aşa funcţionează aparatul sau dacă a fost vorba de o defecţiune
Mihai Gafencu, purtător de cuvânt spital: Am chemat serviciul tehnic şi vom afla de ce s-a intâmplat lucrul acesta. Dacă e o treabă firească cu care trebuie să ne obişnuim.
Pe uşa exterioră din dreptul aparatului, scrie clar: Gaz de heliu extrem de rece ce poate fi evacuat fără o notificare prealabilă. Reporterii Observator au încercat să ia legătură cu firma care a livrat instalaţia RMN.
Cristina Filip, reporter Observator: Firma care a montat aparatul are sediul social aici, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, numărul 37, din Sectorul 1 al Capitalei, dar nici la telefon, nici la poartă nu răspunde nimeni.
Nu este primul incident de acest fel la spitalul din Timişoara. Pe 18 septembrie, în miezul nopţii, zeci de copii şi părinţii au fost evacuaţi şi transferaţi la alte spitale, după ce un scurtcircuit a provocat un incendiu la o stație de tratare a aerului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰