Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este snackificarea, noul trend în alimentaţie? Avertismentul nutriţioniştilor

Viteză în alimentaţie. Am intrat într-un nou trend. Se numește snackificare. În spatele ambalajelor colorate și al opțiunilor "ready to eat" din restaurante și hipermarketuri, se ascunde o schimbare profundă de stil de viață. Pierdem un obiciei esential – mâncatul în tihnă. 

de Iulia Pop

la 03.06.2025 , 20:31

Ne începem ziua devreme. Suntem în era în care, pentru unii, micul dejun înseamnă un iaurt proteic sau o mână de nuci, mâncate în mașină, între două apeluri. Prânzul e în picioare, nu mai avem timp de ciorbă și nici de felul doi. La fel și cina. Tot pe fugă. Așa arată snackificarea. Un nou trend în alimentație, un fenomen născut din cauza stilului nostru de viață pe repede înainte.

Mesele clasice, în tihnă, dispar din rutina noastră zilnică și sunt înlocuite cu orice altceva, mâncat oriunde se poate. Snackificarea a apărut inițial în Statele Unite ale Americii și s-a extins rapid în Europa și Asia.

Ce este snackificarea, noul trend în alimentaţie

Articolul continuă după reclamă

"Ceva patiserie dimineața, după care, ori în oraș...". "Sunt genul de om care umblă cu caserola după mine, îmi gătesc seara, deci nici măcar la semafor, în trafic". "Eu, pe fugă, de obicei mănânc sandwichuri și matcha, așa de revigorare, mai fresh", spun oamenii.

În magazine găsim acum rafturi întregi cu produse care pot înlocui o masă. Și în bucătăriile profesionale se coc variante pentru oamenii ocupați, dar care vor să mănânce sănătos.

"Începem cu un mic dejun: avem ochi de ou, clătite americane, legume proaspete, bacon bine rumenit, după care avem o supă cremă de zucchini cu mentă", spune Florin Petcu, chef bucătar. 

Meniul, suficient pentru o zi întreagă, continuă cu o supă cremă de zucchini cu mentă și...

"Aici avem noodlesi, tăiței de orez și legume asortate – morcov, zucchini și sfeclă – trase la tigaie, punem piept de pui făcut la grill, iar împreună sunt asortate cu pachețelele de primăvară", a declarat Daniel Rogojan, chef bucătar. 

Până și ambalajele sunt adaptate vitezei.

"Caserolele sunt biodegradabile, iar clienții le pot și încălzi, chiar și la cuptor, pentru că rezistă undeva la 80 de grade. Se întâmplă ca mulți să le consume și în trafic, dar, în mare parte, la birou sau acasă", a declarat Lucian Oprişan, manager. 

Nutriționiștii spun că trebuie să fim atenți la gustările cu care ne înlocuim mesele și să optăm mereu pentru variantele mai sănătoase.

În plus, ne atrag atenția să renunțăm la mâncatul în picioare.

"Atunci când mâncăm și facem și alte activități, sunt perturbate anumite semnale neurohormonale care reglează senzația de foame și de sațietate", a declarat Olivia Micşa, nutriţionist.  

Între două gustări și trei notificări, rămâne o întrebare: mai știm ce înseamnă să stăm cu adevărat la masă?

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a adus Moş Crăciun tot ce v-aţi dorit?
Observator » Evenimente » Ce este snackificarea, noul trend în alimentaţie? Avertismentul nutriţioniştilor