Video Semnal de alarmă de Ziua Internaţională a Apei. Românii, "campionii" Europei la risipa de apă
A fost Ziua Internaţională a Apei. Iar această resursă vitală, începe să devină nepreţuită şi în ţara noastră. Deşi deţinem multe izvoare şi ape termale, temperaturile tot mai ridicate pun în pericol rezervele. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, în Europa ar putea porni războaie din cauza lipsei de apă.
Cu 2.500 de izvoare şi 60% din apele minerale din Europa, România este unul dintre statele cu cele mai bogate resurse subterane de apă. Chiar şi aşa, nu este total ferită de pericolul unei crize hidrologice. 2023 s-a situat pe primul loc în topul celor mai calzi ani din istoria ţării noastre. De-a lungul anului, precipitaţiile au fost aproape constant mai puţine decât ar fi trebuit în toată Moldova şi Muntenia.
Dacă ritmul se va menţine, o treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă sunt în pericol să devină dune de nisip. Regiunile cele mai expuse sunt sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei. Suntem şi campionii Europei în ce priveşte risipa de apă, cu un procent de aproximativ 40% de apă necontorizată şi nefacturată, în condiţiile în care aproape 5 milioane de români tot nu au acces la sistemul public de alimentare cu apă.
703 milioane de oameni nu au acces la apă
Peste 700 de milioane de oameni nu au acces la apă la nivel mondial, 2 miliarde de oameni, fără apă potabilă, iar pentru alte 2 miliarde de oameni apa pe care o beau nu este din surse sigure. Aproximativ un milion de oameni mor, anual, din cauza utilizării apei infestate sau a lipsei acesteia. Situaţia cea mai dramatică este în Africa. Unde 1 din 3 oameni nu are acces la apă potabilă.
Lipsa apei nu este însă doar o problemă de sănătate publică. Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia că La nivel internaţional, există un risc uriaş ca viitoarele războaie să izbucnească din cauza lipsei de apă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰