Video Ce nereguli au găsit procurorii la Casa Unirea? Prejudiciu de peste 10 milioane euro la societatea care trebuia să îi sprijine pe fermierii români
Sunt percheziţii de amploare la Casa de Comerţ Unirea. Angajaţii companiei înfiinţate pe vremea fostului ministru Petre Daea sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, iar pagubele se ridică la peste 10 milioane de euro. Ideea unui magazin în care producătorii români să-şi vândă marfa e mană cerească pentru fermieri, însă, încă de la început, implementarea proiectului a fost un eşec.
Neregulile de la Casa de Comerţ au ajuns acum în vizorul DNA. Procurorii DNA au făcut percheziţii în 60 de locaţii, inclusiv aici, în Afumaţi, la magazinul Casei Unirea, care a fost deschis în luna decembrie a anului trecut. Au fost ridicate mai multe documente despre activităţile de comerţ ale Casei Unirea, care acum fac obiectul anchetei.
Ce nereguli au găsit procurorii la Casa Unirea
S-a deschis un dosar de abuz în serviciu. Iar neregulile, semnalate inclusiv de Corpul de Control din Ministerul Agriculturii, sunt multe. Produsele achiziționate de CASA UNIREA proveneau, în cea mai mare parte, din import, iar cele de la producători români erau într-o proporție nesemnificativă. La începutul anului, administratorul magazinului declara altceva.
"Cel puţin 51% din produsele care se află pe raft sunt produse de la producătorii locali. Restul produselor, la momentul de faţă, din păcate trebuie să fie din import", a declarat Mihnea Petrovici, administrator magazin.
Casa Unirea dădea produsele primite de la fermieri anumitor societăţi, dar nu primea banii. Din suma de 79 de milioane de lei, cât era marfa facturată, compania a încasat doar 26 de milioane de lei. Astfel, facturile neîncasate se ridică la 53 de milioane de lei. De un regim preferenţial s-au bucurat trei firme care, în total, trebuiau să plătească 45 milioane de lei.
În plus, existau nereguli legate şi de contractele încheiate. Clientul final îi indica de la început Casei Unirea furnizorul de la care să facă achiziția, fie furnizorul îi transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.
Casa Unirea, înfiinţată printr-o hotărâre de guvern
"La Casa Unirea au fost anumite sesizări făcute de AGA către Ministrul Agriculturii. În momentul acela, am luat decizia să trimit corpul de control în verificare. Îmi doresc foarte mult ca banii publici să se cheltuie eficient şi Casa Unirea să recupereze banii de la aceste societăţi comerciale", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Casa Unirea a fost înfiinţată printr-o hotărâre de guvern adoptată de Guvernul Viorica Dăncilă în 2018 pentru a-i ajuta pe producătorii locali să își vândă marfa. Ba chiar s-au deschis şi două magazine, în Sibiu şi Bucureşti. Evident, din bani publici: 93 de milioane de lei.
"O să avem în fiecare judeţ, în fiecare capitală de judeţ un magazin. Continuăm la Craiova, la Slatina, la Piteşti, la Teleorman", declara Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.
"Până în prima jumătate a anului viitor, produsele Casa Unirea să se găsească pe toate rafturile retailerilor din ţară", a declarat Mariana Cotoi, fost director Casa Unirea.
Magazinele s-au închis, iar produsele româneşti n-au mai ajuns pe rafturi. În cinci ani, au fost schimbaţi opt directori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰