Ce sărbătoresc, de fapt, românii pe 9 mai?!
De ani de zile, autorităţile române par să fi uitat ce semnifică cu adevărat pentru noi data de 9 mai!
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
De ani de zile, autorităţile române par să fi uitat ce semnifică cu adevărat pentru noi data de 9 mai!
Cei peste 10.000 de eroi căzuţi în Războiul de Independenţă (1977-1978) pălesc în fata zilei Europei! Astăzi, se împlinesc 137 de ani de când România şi-a câştigat "libertatea".
Cel care a citit Declaraţia de Independenţă în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu. România a semnat, în data de 4 aprilie 1876, Convenţia cu statul rus în contextul în care în Balcani se prefigura conflictul dintre Imperiul Otoman şi cel Ţarist.
Mai exact, în calitate de ministru de Externe în Guvernul Ion Brătianu, Kogălniceanu a fost responsabil pentru intrarea ţării în războiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei, ocazie cu care şi-a declarat independenţa.
Împreună cu Rosetti şi Brătianu, a susţinut trecerea trupelor ruseşti prin ţară şi, în aprilie 1876, l-a convins pe Carol să accepte alianţa cu Rusia, contrar sfatului iniţial al Consiliului de Coroană.
Discursul lui Kogălniceanu din 9 mai 1877 din faţa Parlamentului a arătat că Guvernul român considera că ţara a renunţat la suzeranitatea otomană. Atunci, a fost votată şi declaraţia de independenţă, pe care principele Carol a acceptat-o.
În anul care a urmat, ieşeanul a depus eforturi pentru a obţine recunoaşterea ei de către toate statele europene şi a afirmat că politicile guvernului său se centrează pe "transformarea cât mai rapidă a agenţiilor diplomatice şi consulatelor străine din Bucureşti în legaţii".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰